Киберспорт ли е виртуалният Тур дьо Франс?

Едно от централните спортни събития всяко лято е Тур дьо Франс. Но не и тази година – организаторите на най-голямото колоездачно състезание решиха да го „спасят“ с отлагане за есента, докато по същото време проведоха виртуален „заместител“, подобно на Формула 1 и други надпревари. Но „колоезденето“ от дома се различава съществено от симулациите на автомобилни състезания или футболни мачове например.

Завършването на първото виртуално издание на Тур дьо Франс го постави в уникалната позиция на „ни риба, ни рак“. Това се оказа първото електронно състезание, в което професионални геймъри нямат шанс срещу истинските спортисти. По простата причина, че участниците „изминават пътя“ като въртят педалите на велоергометър от дома си. А в настройките на машината се въвеждат данните на етапа за деня, трудността на изкачванията и т. н. Програмата пък обединява положението на различните колоездачи, за да симулира, че карат заедно и така показва кой води и кой изостава.

Но много аспекти отдалечават виртуалното състезание от истинското. Шосейното колоездене е отборен спорт, в който отделните състезатели имат различни роли. Това няма как да бъде пресъздадено пред екрана, тъй като липсва факторът въздушно съпротивление. Освен това колоездачите не трябва да се съобразяват с природни условия или надморска височина – ключови моменти в планинските етапи. Няма ги и паданията, които в последните години решиха не една и две обиколки.

Идеята за виртуален Тур дьо Франс е отпреди пандемията, а в основата й е президентът на Международния колоездачен съюз Давид Лапартиен. Именно той е и председател на групата по електронни спортове към МОК, която се занимава с пренасянето на традиционните спортове в електронния свят. Характерът на новите дисциплини като виртуално колоездене и виртуален бокс обаче въведжат нови изисквания към участниците – изрядна физическа подготовка. Може би не е далеч времето, когато на най-добрите геймъри ще им се наложи да заприличат на Кристиано Роналдо, за да печелят състезания...

Коментари

Задължително поле