Киви и авокадо в детските менюта

Д-р Ангел Кунчев

Екзотични плодове и пълнозърнест хляб в рецептурниците

Ограничават рекламата на вредни храни

Цитруси и екзотични плодове като киви и авокадо ще влязат в списъка с препоръчаните в новите рецептурници за детските градини и училища. Това обясни пред “Труд” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Що се отнася до хляба, там промяна няма да има, коментира той разпространилата се информация вчера, че белият хляб ще бъде силно ограничен. И в момента ние препоръчване той да бъде заменян два три пъти седмично с пълнозърнест и в това отношение нещата остават същите, посочи д-р Кунчев.

“Зърнени култури като ръж, пшеница, овес и др. се преработват толкова по-добре от организма, колкото по-малко намеса има в процеса им на обработка. Затова е и силно препоръчителен пълнозърнестият хляб”, допълни той.

Леки промени ще има и в рецептурниците за възрастни като например препоръка за намаляване прима на въглехидрати. Засега няма яснота кога точно ще бъдат приети новостите, но се работи по тях, каза още д-р Кунчев.

Той припомни, че се чака и решение до края на годината на ниво ЕС за евентуално приемане на точките, по които здравните министри на страните членки подписаха в София споразумение. Става въпрос за ограничаването на вредни храни и рекламата на такива продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България