Киев привика посланика ни заради думите на Радев, чака опровержение от София

Украинското външно министерство извика българския посланик в Киев във връзка с изказването на президента Румен Радев за Крим, съобщиха украински медии.

"Министерството на външните работи очаква президентът на България Румен Радев да опровергае изказването си за Крим", се казва в изявлението на официален Киев, цитирано от "Українськi Новини".

„На 19 ноември посланикът на България в Киев Костадин Коджабашев беше поканен в Министерството на външните работи на Украйна. Украинската страна предаде на посланика позицията на нашата държава за неправилността и недопустимостта на изявленията на президента на България Румен. Радев относно Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати“, отбелязват от пресслужбата.

Украинската медия припомня думите на Радев, че санкциите срещу Русия са неефективни и Крим вече е руски.

От МВнР в Киев пък подчертават, че думите на Радев не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и остро разминават с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

От министерството съобщават още, че посланик Коджабашев е уверил в неизменната позиция на България по отношение на подкрепата за териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на Украйна, и усилията за деокупация на полуострова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Стоян Владов

    Час и половина Радев не беше зад кулисите на президенството и стана ясно какви ги дроби: не разкри проекта си за конституция, не апелира за ваксиниране, излъга че не се занимава с партийно инженерство, а създаде своя партия като удари всичги други, показа слабостта си-отмъстителност. В Би Би Си има специалист, които след такива дебати подлага всички факти, изказани в дебата, на проверка ( fact checking). Tака на другия ден всеки научава кой е лъжеца. И това не е всичко-потвърди, че Крим е руски, показа че не е наясно с разбирането на обединител, като изтъкна различия, заради които не иска да е такъв. Ако има еднаквости, генерале, няма нужда да ги обединяваш. И как му се искаше, този професор, който го излага, да имаше шкафче с кюлче злато...

Още от България