Кино удоволствия с 10-ия Фестивал на френския филм

“Сбогом, глупаци” обра наградите “Сезар”

Европейски хитове на голям екран от 9 до 22 април

Режисьор и композитор гостуват на събитието

“Вила Каприз” открива празника

Магията на френското кино се завръща на голям екран с изобилие от истории и европейски звезди. От 9 до 22 април в селекция от кина в страната ще се разгърне богатата програма на 10-ия Фестивал на френския филм.
Най-новите хитове и събития от родината на киното ще имат прожекции и в зала “Славейков” в центъра на София при спазване на действащите противоепидемични мерки.

Старт на селекцията дава стилния трилър “Вила Каприз” в кино “Люмиер” на 9 април от 19:00 часа. Специални гости на откриващата церемония ще бъдат режисьорът Бернар Стора и композиторът на музиката към филма Венсан Стора.

В сърцето на историята е Жил Фонтен - един от най-богатите и могъщи предприемачи във Франция, който ангажирал известния и високо платен адвокат Люк Жермон да го защитава пред съда.

Бизнесменът е заподозрян за придобиването при твърде съмнителни обстоятелства на прекрасен имот на Лазурния бряг - Вила Каприз.

Фонтен разчита на вещината на Жермон, за да излезе чист от това изпитание. Но между двамата мъже, много скоро пламва странно властово съперничество в опасните политически и делови среди. Въпросът е кой ще вземе превес?

“Вила Каприз” ще има прожекция и в зала “Славейков” на 18-и април от 19 часа. Заглавието е включено в рубриката “Филмите на годината”.

Тази престижна част от програмата съдържа още четири топ заглавия - “Неочакван триумф” на Еманюел Куркол, “Дьо Гол” на Габриел льо Бомен, “Сбогом глупаци” на Албер Дюпонтел и “Парфюмите” на Грегори Манье.
“Сбогом, глупаци” на режисьора Албер Дюпонтел триумфира със 7 награди “Сезар” през 2021 година и се превърна в събитие. Сред призовете са тези за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий. Прожекциите в кино “Славейков” са на 13 и 18-и април от 19 часа.

Комедията “Неочакван триумф” може да се гледа във Френския институт на 15 април от 19 часа, а разкошната и ароматна история “Парфюмите” е на 17-и април, отново от 19 часа.

Ключово събитие на фестивала е и премиерата на мащабната историческа продукция “Дьо Гол” с три номинации за “Сезар” от 2021-а година - за най-добър актьор на Ламбер Уилсън, сценография и костюми. Прожекцията в зала “Славейков” е на 12-и април от 19 часа.

Ламбер Уилсън прави изключителна главна роля в биографичната драма и дава на публиката нов вълнуващ поглед към живота и делото на легендарния френски лидер.

Действието ни пренася през май 1940. Войната се затяга, френската армия е разбита, немците скоро ще нахлуят в Париж. Правителството е в паника и възнамерява да се примири с разгрома. Един мъж, Шарл дьо Гол, току-що произведен генерал, е решен да промени хода на историята. Шарл заминава за Лондон. Иска да издигне друг глас - гласа на съпротивата.

Филмът разкрива хуманното дело на Дьо Гол и подчертава приноса на съпругата му Ивон - спътничка на великия френски военачалник и политик.

Билетите за фестивала се продават с намаление за ученици, студенти и пенсионери, а абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите в зала “Славейков.”

Това е десето издание на събитието, което се е превърнало в своеобразен празник на европейската култура и и магията на киното, създадено да се гледа на голям екран.

Шест класики с легендарния актьор

Удивителният Мишел Пиколи

“Мислех, че те познавам”

В памет на великия актьор Мишел Пиколи, отишъл си през 2020 г., фестивалът представя рубриката “Удивителният Мишел Пиколи”. Пет големи заглавия ни припомнят могъщото екранно присъствие на Пиколи.
Това са “Мислех, че го познавам” на Клод Соте, “Една странна афера” на Пиер Грание-Дьофер, “Голямото плюскане” на Марко Ферери, “Скок в празнотата” на Марко Белокио и “Имаме папа” на Нани Морети.

“Една странна афера”

Тези класни филми разкриват неговия огромен талант и размаха на многобройните му превъплъщения. Като своеобразен “бонус” фестивалът включва и “Темрок” - забележителен филм за връзката между киното и протеста.

Всички класики с Мишел Пиколи ще имат прожекции на голям екран в зала “Славейков” в рамките на Фестивала на френския филм (9-22 април).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино