Кино уикенд с бижуто Жулиет Бинош

Кадър от “Как да бъдеш добра съпруга”

Прожекции в зала “Славейков”

Програма “Съдби на жени”

Екранното бижу Жулиет Бинош е една от най-уважаваните и награждавани френски актриси. Тази седмица зала “Славейков” предлага филмов уикенд, посветен на Бинош, като част от специалната си програма “Съдби на жени”. Заглавията са “Тази, която не съм” и “Как да бъдеш добра съпруга”.

“Тази, която не съм” е драматична комедия от 2019-а на Сафи Небу, по романа на Камий Лоранс Клер и ще бъде показана този петък, 16 септември, от 18:30 часа в зала “Славейков”. Жулиет Бинош играе 50-годишна разведена учителка, си създава фалшив фейсбук профил на 24-годишна жена. За целта използва снимка на хубава млада брюнетка. Първоначалната ѝ идея е да следи своя любовник Людо. Само че той приема предложения за приятелство само от хора, които познава лично. За да стигне до Людо, Клер се сприятелява с най-добрия му приятел Алекс. Двамата започват да обменят съобщения и фалшивото им приятелство скоро прераства във фалшива любовна афера...

А в събота, 17 септември, от 19 часа е време за прожекцията на “Как да бъдеш добра съпруга” от 2020-а, режисиран от Мартин Провост.

В ролите освен Жюлиет Бинош са още Йоланд Моро, Ноеми Лвовски и други.

Ето го и сюжета: “Полет и съпругът ѝ ръководят училище за домашни прислужници. След внезапната кончина на съпруга ѝ Полет установява, че училището е на ръба на фалита и трябва спешно да поеме отговорност да избегне това.”

Тематичните филмовите вечери на Френския институт в зала “Славейков” продължават до осми октомври. Салонът ще предложи кино естетика на голям екран, вдъхновена от Жената като богиня, майка, светица, грешница, любовница, спътница, приятелка и създателка.

Дамите в тези филми са силни, смели, същевременно чувствителни и крехки, но с уникално битие. Чувствеността на тези героини - влюбени, трафикантки на дрога, култиваторки на рози или монахини създава настроение и изпълва с хумор.

Всички филми са със субтитри на български език, а входът е с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино