Кипърски турски журналист подаде съдебен иск срещу Ердоган

Издателят и главен редактор на вестник „Африка” Шенер Левент подаде съдебен иск срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган в съда в Никозия за подбуждане към екстремизъм и заплаха живота на журналисти. Това е първият път, когато кипърско-турска медийна група завежда дело срещу президента на Турция.

Кипърският турски журналист Шенер Левент обвинява Ердоган за подбуждане на атаката и последвалия погром на редакцията на вестника от привърженици на „Сивите вълци” и други екстремистки ултранационалистически елементи на 22 януари т.г., заплашили живота на журналистите, информира БНР.

В реч на 21 януари на партиен форум турският президент отправи гневно изявление срещу кипърско-турския вестник. Той го обвини, че разпространява „черна пропаганда” и призова „нашите братя в Севернокипърската турска република да дадат необходимия отговор”.

Повод за това стана статия, в която вестникът критикува военната офанзива на Анкара в Африн, Сирия, и я нарече втора „окупация” на чужда държава, оприличавайки я с инвазията и окупацията на Северен Кипър от Турция.

В края на юли стана ясно, че в Турция е образувано наказателно производство срещу Шенер Левент и журналиста от вестника Али Осман заради критиките им към военната операция на Анкара в Сирия и турския президент Ердоган, определени като „неуважение към Република Турция" и действия срещу нея. Опитите за съдебно преследване на двамата кипърски турски журналисти от Анкара предизвика много силна реакция сред кипърските турци и кипърските гърци. Въпросът за защитата на двамата журналисти бе отнесен до Европейския парламент, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ и други международни организации.

В статията, в която Левент обяви подадения от него иск срещу Ердоган, той пише: „Вие подадохте дело срещу мен в Анкара... Приемам го... Сега е ваш ред да се обърнете към нашите съдилища...”

По-рано тази година Шенер Левент бе удостоен с наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин на 2018 г.” Той обяви, че ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа