Кипър ще изстреля собствен сателит

Илюстрация: Pixabay

Този сателит ще си сътрудничи с НАСА

Кипърският център за космически изследвания и иновации (C-SpaRC) се подготвя да представи първия си сателит, който трябва да бъде изстрелян през 2026 г., съобщава електронното издание на в. Kathimerini. Този сателит ще си сътрудничи с НАСА за изследване на космическото време и наблюдение на условията на околната среда, като напр. откриване на горски пожари отгоре.

Сателитът ще бъде с дължина около 30 сантиметра и ще включва усъвършенствани 3D-отпечатани части. Джордж Данос, президент на Кипърската организация за изследване на космоса (CSEO), подчерта, че този проект е началото на изграждането на местен опит в микросателитната технология, която е все по-важна за държавите днес.

Разработването на сателита е част от по-широка инициатива за подобряване на възможностите на Кипър в глобалната космическа индустрия, която генерира приблизително 570 милиарда евро годишно. Освен това C-SpaRC наскоро придоби усъвършенствана технология за 3D печат, която ще позволи на кипърските компании да произвеждат висококачествени компоненти за космически проекти.

Данос отбеляза миналата седмица, че следващата презентация също ще включва значителни изследователски резултати, показващи C-SpaRC като лидер в международното космическо сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа