САЩ наложиха санкции на фирми и физически лица за връзки с ИДИЛ

Приеха 13 деца в болница в Ямбол със симптоми на хранително натравяне

Вдигат наемите на магазини в моловете Откриха нови 60 хил. кв. метра

„Фолксваген“ решава до края на годината за завода в Турция

$3 млн. за жилище на круизен кораб

Разбиха международна престъпна група за трафик на артефакти в Италия

Камерите за тол такси ще следят и горивата Рамките по магистралите засичат тежестта на цистерните

Трима убити при стрелба в Оклахома (ВИДЕО)

Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери Имунизациите предпазват от четири щама - “Бризбейн”, “Канзас”, “Пукет” и “Колорадо”

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло Само месец и половина след раждане, звездата е във върхова форма

Признават ли се болничните дни за трудов стаж?

Турция заплаши да възобнови военната операция в Сирия

Стара Загора ще се потопи в коледни светлини на 5 декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 ноември 2019

Без опозиция в парламента на Беларус Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

Кирил Аврамов превръща хаоса в картини Академик Светлин Русев насърчава таланта му и планувал да открие събитието

Кирил Авармов, иконописецът и собственик на галерия “Нюанс”, и Лили Владимирова.

Преди 4 години Кирил Аврамов и съпругата му, която е художничка, седят под навеса на двора си, направен от многобройни малки дъски. Тогава им хрумва идеята, че би било много хубаво, ако този хаос се превърне в хармония и върху него се нарисува нещо красиво.

Така, донякъде на шега, Аврамов се захваща с рисуването. Първата му самостоятелна изложба “От хаоса” вече е факт и може да бъде видяна в арт галерия “Нюанс” в София.

Днес 74-годишният автор казва, че не си представя живота без да рисува и докато му е отредено време на този свят ще го прави. “Непрекъснато мисля само кога ще съм свободен, за да рисувам. Това ме поглъща изцяло, почти нямам друг живот и като мисъл, и като планове”, признава той пред “Труд”.

Пътят до “От хаоса” е дълъг и основна роля в това тя да се случи има покойният академик Светлин Русев. Когато вижда работата на Аврамов, остава впечатлен от таланта му и го насърчава да направи изложба. Дори сам изявява желание да я открие, но за съжаление пътят му на тази земя свършва малко преди това.

“Доверих му се, защото той е голям човек и творец, други мои приятели също ме подкрепиха. Знам, че дори вече да не е на този свят, енергията на Светлин присъстваше на откриването на изложбата, защото той искаше тя да стане факт”, разказва Аврамов с тъга.

“Кирил Аврамов винаги е бил една загадка за мен. Като изключим портретите на близки и приятели, при които приликата и характера го задължават към едно по-дисциплинирано изпълнение — свободните му композиции са остро експресивни, автентични и като чувствителност, и като изпълнение, и в определена степен натоварени с философско-гротескна символика”, пише Светлин Русев в предговора на книгата албум с картини и стихове, която Аврамов издава.

Юрист по образование, той така и не се посвещава на правото и от десетилетия работи в сферата на културата. Член на СБП, автор на стихосбирки, той се занимава и с изобразително изкуство. През последните години оформя собствена разпознаваема стилистика. За експозицията са подготвени над 30 платнa, по-голямата част от които маслени, въплътили в себе си сложната, “хаотична” чувствителност на твореца в Кирил Аврамов.

“Не искам да рисувам нещата около мен, нещата от живота, по-скоро някакви усещания, които да ме тласнат към избистряне на идея, но всичко това става подсъзнателно. Не ме интересуват вълните или бурите в морето на вещите, вълнува ме как наистина да изляза от хаоса на духовната нищета, на този мрак, който понякога ни обгръща”, казва Аврамов.

И продължава да рисува. Пъстри и светли картини, с ярки цветове, които сякаш носят противоположните емоции на тъгата и мрака, белязали много от стиховете му. Всички, които желаят, могат да видят работата му до 19 юни в галерия “Нюанс”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.