Влаковете в Германия спряха заради стачка

Тереза Мей отмени гласуването на споразумението за Брекзит

Столичната пожарна провежда тактическо учение тази вечер

Пожар пламна в кооперация в Благоевград, две жени са пострадали

Наш рефер в групите на Шампионска лига

Иванчева към Ваклин: Я подгответе е’но дарение (СТЕНОГРАМИ ОТ СРС)

Ученици от Горна Оряховица се запознаха с най-новите технологии в медицината

Марая Кери пусна палаво коледно видео

Божинов: Биляна ме направи мъж

Поскъпва двойно разходката в зоопарка на Варна Входът за най-малките остава безплатен

Движението по магистрала „Тракия“ при 89 км в посока София е само в активната лента

„отГОворните“ дариха дрехи на три социални центъра

Не футбол, а война

Депутатът от БСП Явор Божанков: Отклоняването на трасето на АМ „Русе-Велико Търново“ на 40 км е предателство към общини Горна Оряховица и Лясковец

Клиентите на А1 вече могат да заплащат покупки от App Store и iTunes с месечната си фактура

Кирил Аврамов превръща хаоса в картини Академик Светлин Русев насърчава таланта му и планувал да открие събитието

Кирил Авармов, иконописецът и собственик на галерия “Нюанс”, и Лили Владимирова.

Преди 4 години Кирил Аврамов и съпругата му, която е художничка, седят под навеса на двора си, направен от многобройни малки дъски. Тогава им хрумва идеята, че би било много хубаво, ако този хаос се превърне в хармония и върху него се нарисува нещо красиво.

Така, донякъде на шега, Аврамов се захваща с рисуването. Първата му самостоятелна изложба “От хаоса” вече е факт и може да бъде видяна в арт галерия “Нюанс” в София.

Днес 74-годишният автор казва, че не си представя живота без да рисува и докато му е отредено време на този свят ще го прави. “Непрекъснато мисля само кога ще съм свободен, за да рисувам. Това ме поглъща изцяло, почти нямам друг живот и като мисъл, и като планове”, признава той пред “Труд”.

Пътят до “От хаоса” е дълъг и основна роля в това тя да се случи има покойният академик Светлин Русев. Когато вижда работата на Аврамов, остава впечатлен от таланта му и го насърчава да направи изложба. Дори сам изявява желание да я открие, но за съжаление пътят му на тази земя свършва малко преди това.

“Доверих му се, защото той е голям човек и творец, други мои приятели също ме подкрепиха. Знам, че дори вече да не е на този свят, енергията на Светлин присъстваше на откриването на изложбата, защото той искаше тя да стане факт”, разказва Аврамов с тъга.

“Кирил Аврамов винаги е бил една загадка за мен. Като изключим портретите на близки и приятели, при които приликата и характера го задължават към едно по-дисциплинирано изпълнение — свободните му композиции са остро експресивни, автентични и като чувствителност, и като изпълнение, и в определена степен натоварени с философско-гротескна символика”, пише Светлин Русев в предговора на книгата албум с картини и стихове, която Аврамов издава.

Юрист по образование, той така и не се посвещава на правото и от десетилетия работи в сферата на културата. Член на СБП, автор на стихосбирки, той се занимава и с изобразително изкуство. През последните години оформя собствена разпознаваема стилистика. За експозицията са подготвени над 30 платнa, по-голямата част от които маслени, въплътили в себе си сложната, “хаотична” чувствителност на твореца в Кирил Аврамов.

“Не искам да рисувам нещата около мен, нещата от живота, по-скоро някакви усещания, които да ме тласнат към избистряне на идея, но всичко това става подсъзнателно. Не ме интересуват вълните или бурите в морето на вещите, вълнува ме как наистина да изляза от хаоса на духовната нищета, на този мрак, който понякога ни обгръща”, казва Аврамов.

И продължава да рисува. Пъстри и светли картини, с ярки цветове, които сякаш носят противоположните емоции на тъгата и мрака, белязали много от стиховете му. Всички, които желаят, могат да видят работата му до 19 юни в галерия “Нюанс”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.