Кирил Ананиев за агресията в столичната болница "Света Анна": Ще предам доклада по случая на главния прокурор

Здравният министър Кирил Ананиев се обръна към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците.

Министърът заяви, че ще бъде удължен срокът за резултатите от проверката за смъртта на 3-годишното дете

Чакам доклада по случая в „Св. Анна“ и моментално ще го предам на главния прокурор, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание за агресията срещу медицински лица в УМБАЛ „Св. Анна“. Министърът заяви, че не приема форми на насилие на медицинския персонал.

Върху жената е оказано и физическо, и психическо насилие. Имаме споразумение с главната прокуратура за съвместни действия в такива случаи. Аз и моят екип ще окажем пълно съдействие. Това се случва поне през моя мандат вече доста пъти и не мога да разбера какви са тези хора, които вършат тези деяния, обясни Ананиев.

На въпрос какво трябва да бъде предприето оттук нататък, министърът заяви, че си има предвидена процедура.

„Мислим да направим с бюджета за следващата година, както направихме една програма за старите асансьори, ще направим хоризонтална програма, за да видим къде е най-належащо да се сложат камери“, обясни още Ананиев. Той бе категоричен, че на местата, където е най-рисково, камерите ще бъдат сложени.

Ще удължим срока за резултатите от проверката за смъртта на 3-годишното дете, каза още здравният министър. Поех ангажимент пред родителите на Алекс и пред главния прокурор да действаме много бързо, но явно такива случаи изискват технологично време, заяви още Ананиев.

Ананиев обясни, че докладът, който му е изпратен е определен като предварителен. "Не като окончателен. Мотивите на директора са, че все още пристигат нови и нови медицински документи, резултати от кръвни изследвания. Очакваме и докладите на четиримата незавсими експерти.

Според него повечето медицински специалисти смятат, че детето е имало двустранна бронхопневмония със силна инфекция, която се развива изключително бързо във времето.

Коментари

Задължително поле