Кирил Ананиев - Повелителят на числата

Досегашният бюджетар на страната - 62-годишният Кирил Ананиев, ще смени поста си на финансов гуру и ще седне на най-ветровития стол като 23-ия здравен министър след промените през 1989 година. Това се наложи, след като предшественикът му - анестезиологът проф. Николай Петров, подаде оставка заради скандал с обществените поръчки.

Не е лесно цял живот да се занимаваш с числа. Но пък който го прави, винаги ги сравнява с музиката. Кирил Ананиев е човек, който пише нотите на бюджета на държавата от много години насам. Сега обаче ще трябва да свири на здравната партитура. Защото той е личният избор на премиера Бойко Борисов за нов здравен министър. И най-важното: той не е от случайниците, които понякога се оказват незнайно защо посочени. Нито е намерен на някое кръстовище в центъра на България.

Ананиев е класа. Никога колегите му не са го виждали без костюм и вратовръзка. Е, това е външната опаковка. Но за качествата му няма да се намери никой, който да каже, че не става. За него има само едно определение - той е “архитектът” на бюджета и е най-добрият в държавата. И сигурно са прави, след като точно Кирил Ананиев е неизменният финансов гуру на почти всяко правителство от 1998 година насам. Сто процента трябва да е голям куражлия, щом човек като него, който е наясно с батака, наречен здравеопазване, макар и трудно, но е дал съгласие да седне на най-неудобния за всяко управление стол от 10 ноември насам.

Разбира се, неговият ученик Владислав Горанов, побърза да покаже убедеността си, че точно Ананиев ще бъде първият здравен министър, който ще изкара пълен мандат. За да сме точни, трябва да извадим 180 дни - времето, в което министър бе предшественикът му професор Николай Петров.

Кирил Ананиев има голям опит в управлението и на здравния сектор. Той е член на Управителния съвет на Здравната каса от 1999 година насам, а от 2002 до 2005 е негов председател. След като УС стана Надзорен съвет, Ананиев му беше председател от 2014 до 2016 г., докато не напусна заради конфликт с тогавашния здравен министър Петър Москов. В момента той отново е начело на надзора. А като прибавим и специализацията му в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ, става ясно, че бъдещият здравен шеф ще си е на мястото.

Като почти неизменен финансов министър от 1998 г. насам (с едно прекъсване от 2009 до 2014 г.), ресорите му са бюджет, държавни разходи и финанси на общините. Заради това се смята, че Ананиев е бюджетарят на Министерството на финансите и със сигурност прави и бюджета на здравния сектор. Освен това като шеф на надзора следи и за изпълнението му.

Ананиев защити миналата седмица предложения от надзора за НЗОК мораториум за финансиране на нови лекарства и болници през 2018 г. Забраната предизвика критики и дори заплахи да отиде в Конституционния съд, но Ананиев веднага обясни как ще стане това. “Ще обезпечим сега съществуващите дупки в бюджета и ще вдигнем цените на най-недооценените клинични пътеки”.

Ананиев през целия си живот бяга от министерския пост, въпреки че е имал възможност да го заеме. Приема само веднъж - по време на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, когато бе начело на финансите. Сега е вторият път, когато ще седне на горещия стол - но този път е на площад “Света Неделя”.

Той знае всеки лев, който влиза и излиза от хазната, знае на кого колко да даде и от кого колко да вземе. Логично - Ананиев е във финансовото ведомство от 1980 г. насам и е минал през всички стълбички на йерархията. В здравеопазването никак няма да му е лесно, защото интересите там са огромни. Пипането с твърда ръка винаги е опасно, но безкомпромисният му характер, макар външно да изглежда деликатен и възпитан, се очаква да бъде изненада за всички. Има и друго - сигурно в началото няма да се чувства много комфортно, защото “здравната къщичка” едва ли е толкова подредена, колкото финансовата, в която досега е бил. Но пък толкова по-добре - може пък да я подреди. Така, както отдавна искаме да се случи. А ако потърсим логика и в произхода на името му (то идва от иврит - “ханания”) - може да се окаже, че Ананиев е “благодат Божия”.

Личният му живот е табу за външния свят

Извън работата си Кирил Ананиев е известен като скромен човек, който живее без излишества. Съпругата му е дипломат, а синът му работи в болница “Токуда”. Внучките са голямата радост за човека, влюбен в числата. Като представител на зодия Рак той обожава семейството си и предпочита да прекарва дори малкото си свободно време с най-близките на сърцето хора. Признал е за един порок – пушенето. Рядко излиза в отпуск, но когато успее да се откъсне от работа през лятото, неговото място е морето и домът му там. При любимата колекция от корабчета всякакъв калибър.

ЗА НЕГО

Той е диалогичен

и ще се справи

Предложението Кирил Ананиев да бъде здравен министър е политически добре премислено, добро попадение е. Като човек, изготвил бюджета на държавата, Ананиев добре знае какво е предвидено за здравеопазване и има ясен план. Той е диалогичен, консенсусен и ще се справи като министър. Една от мерките трябва да е намаляване броя на болниците, тъй като 400 лечебни заведения за население от 7 млн. души е твърде много. Не може всеки да разкрива болница, където иска, това не се случва в никоя държава.

Красимир Ангарски,

финансист

Министърът трябва да разбира

най-вече от здравна система

Този спор е стар - дали да е лекар или финансист или икономист министърът на здравеопазването. Но сега имаме закони - здравният министър разполага с малък финансов ресурс, но трябва да разбира най-вече от здравна система, която е страшно сложна, с невероятни предизвикателства. Вероятно това е знак, че българите нямат доверие на лекарите в България, а пък съсловието не се вълнува толкова дали министърът ще бъде лекар или не.

Професор Милан Миланов,

бивш директор на “Пирогов”

Честен човек,

равно отдалечен

от лобитата в сектора

В света има много примери на успешни здравни министри, които не са лекари. Кирил Ананиев е прекрасен професионалист, наричан бюджетарят на държавата, изключително диалогичен. Той е честен човек, който е равно отдалечен от всички лобита в сектора. А най-сменяните министри са лекарите. Средният мандат на министрите на здравеопазването е две години.

Владимир Каролев,

икономист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети