Съдия Калпакчиев освободил Полфрийман заради „положителни характеристики“ на хелзинкския комитет и пастор

Христо Монов, баща на студента, убит от Полфрийман, пред „Труд“: Съдия Калпакчиев показа колко е зависим

Деми Мур призна за изневерите и тройките с Аштън Къчър

Николай Малинов получил 2,2 млн. рубли от института на Решетников и 31 515 евро от „Бромак“ на Цветан Василев Прокуратурата публикува още доказателства по разследването за шпионския скандал

Милен Михов, Обединени патриоти: Учудени сме от решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман

Интерактивна игра разкрива любопитни факти за Варна

Фандъкова: Започваме подготовката и организацията за откриването на първия детски медицински център

Красимир Ципов: Калин Калпакчиев дължи отговор на близките на убитото момче

Разкриха взлом на магазин за компютърна и офис техника в Търговище Откраднатите таблети, телефони, скъп лаптоп ще бъдат върнати

Бойко Борисов: Като премиер не мога да коментирам решението на съда за Полфрийман, но всички знаем какъв е отговорът

Миролюба Бенатова: В таксиметровите среди ме приеха с недоверие, но все пак ми дадоха шанс

Бойко Борисов: Русия нарече „гросмайсторски ход“ сделката ни за „Балкански поток“

25 станаха жертвите на западнонилска треска в Гърция

Меган и Хари се качиха на пътнически самолет до Рим

Премиерът Борисов: Доста неща сме направили в полза на Руската федерация, те ги оценяват

Кирил Ананиев: 719 хиляди българи са здравно неосигурени към края на 2017 г.

719 хиляди българи са здравно неосигурени към края на 2017 г., предаде БГНЕС. Още през 2014 г. е изготвен анализ за здравно неосигурените лица в България от дирекция „Управление на риска“ при НАП.

През 2017 г. е извършена пълна оценка на актуалните характеристики и на ефекта от третиране на анализирания риск „Недеклариране и невнасяне на здравни вноски от задължените лица в България“. Съгласно тази оценка българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са приблизително 719 хил. лица. Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на питане на депутата от БСП Лало Кирилов за броя на здравнонеосигурените лица.

С цел определяне на действителния брой на здравно неосигурените български граждани, следва да се има предвид, че според Закона за здравното осигуряване, подлежат на задължително здравно осигуряване в НЗОК всички български граждани, които не са граждани и на друга държава и българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Република България. Това означава, че българските граждани, които са граждани и на друга държава (с двойно гражданство, едното от които е българско) и пребивават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на задължително здравно осигуряване.

Също така, не са задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лицата, които съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност, подлежат на здравно осигуряване в друга държава-членка. Това най-общо са лица, които пребивават и/или работят в други държави от Европейския съюз, включително членовете на техните семейства, уточнява здравният министър.

Броят на здравно неосигурените лица, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, е определен като от броя на българските граждани с постоянна адресна регистрация на територията на Република България по данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ – 8 387 хил. лица, е изваден: броят на българските граждани в трудоспособна възраст, пребиваващи в чужбина.

Броят на тези лица е изчислен на 1 475 хил. лица въз основа на резултатите от проведено през месец юли 2017 г. социологическо проучване – национално представително изследване в 1350 домакинства в Република България, и е верифициран с приблизителните оценки на други външни институции; броят на здравно осигурените лица – общо 6 193 хил. лица, в т.ч. осигурени от Държавния бюджет лица – 2 735 хил. лица, и осигурени на друго основание – 3 458 хил. лица.

В хода на анализа и оценката, както и с цел подпомагане управленските решения за третиране на риска, общият брой от 719 хил. лица е разделен по категории, както следва: безработни лица – 233 хил. лица, в това число лица без право на обезщетение, които не са осигурени от фонд „Безработица“- 159 хил. лица; лица, получаващи обезщетение от фонд „Безработица“ за определен период от време, които дължат здравни вноски за своя сметка през останалия период на годината – 74 хил. лица; чуждестранни лица, придобили българско гражданство – бежанци, които не са осигурявани от работодател или от бюджета – 10 хил. лица; лица, завършващи средното си образование – за месеците до започване на трудова дейност или следване във висше учебно заведение – 6 хил. лица; самоосигуряващи се лица, които за годината са декларирали както доходите си, така и задълженията си за здравни вноски, но все още не са ги погасили – 57 хил. лица; лица, които за годината са декларирали доходите си, но не са декларирали и не са заплатили дължимите от тях здравни вноски – 22 хил. лица; други здравно неосигурени лица – 393 хил., завършва отговорът на министъра.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Хайде малко да се успокоим и да помислим трезво. Че много българи са бедни и се чудят как да свързват двата края-вярно е, но не мога да се съглася,че голяма част от тия 719000 /здравно неосигурените/ не могат да намерят по 20.40 лева на месец за здравни осигуровки,да казват,че нямат пари за хляб и едновременно с това могат да намерят всеки ден по 5 лева за цигари например. Явно е въпрос на приоритети все пак – „абе вкъщи ракия няма,пък ти си тръгнала хляб да ми купуваш…“

  2. Българите вече не са бедни уважаеми Кирил. Виж: има регистрирани 3,200,000 леки коли – практически по една на семейство или по една на всеки 2 души. А без здравни вноски са 700,000 + души. Е – само данъци, такси и консумативи на една кола годишно са колкото две здравна вноска. Значи – нямам пари за здравно осигуряване, а си плащам за таралясника, дето задръства улици и цапа въздуха. Така ли излиза???
    Стига комунистически лозунги, че сме бедни. Вече не сме и трябва да си плащаме за здравните грижи, за да сме здравни.

  3. истината е, че българите са тарикати – ако може да минат без да плащат данъци и осигуровки, но после да реват, че са им ниски пенсиите и здравеопазването е лошо. Крайно време е също при викане на бърза помощ или в Пирогов, ако случаят не е такъв, да се плаща – така е в повечето европейски държави.

  4. И като съм здравно осигурен,здравен ли съм? Където ида и си плащам. Давам пари за прегледи,кръвни картини,изследвания и т.н. Здравен съм. Не съм тарикат. Пенсиите на повечето работили хора наистина са ниски. 200-350 лева не оправят нещата. В България пенсиите са ниски. И те са като заплатите. Повечето българи са във фирми на мин.заплата. Няма какво да се лъжем,демографията го показва. Липсват учители,лекари,мед.сестри,акушерки и други. Нека не си затваряме очите за това. Не може една свръхзадлъжняла Гърция да е на светлинни години пред Бългерията!

  5. Здравно осигурен съм , но където и да отида ми искат пари, приет в болница искат пари за снимка , за иследвания , и накрая ми казват – ето тези лекарства ходи да си купиш , за тях остава само да ти ги дават , е за чий уй да се осигурявам !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.