България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Кирил Домусчиев: 90 на 100 от твърденията на Валери Симеонов са неверни Доказано по света: Колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре

Снимка: Архив

“Ние спасихме компанията, в момента тя има 33 кораба, два ферибота и пет влекачи. 90 процента от твърденията на вицепремиера Валери Симеонов са абсолютно неверни. Това заяви в ефира на БНТ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. “БМФ е едно от дружествата, които съм приватизирал. Аз съм приватизирал много дружества през годините. Конкретно за БМФ това е една много тежка сделка”, каза още Домусчиев.

Последният пример, че БМФ купили 120 метрова яхта за 60 милиона. Не обичам да говоря неподготвен като Валери Симеонов по всички теми. Цяло лято слушам какви ли не клевети и щуротии. С всички тези изказвания се опитва да влияе на съда, което не е редно”, заяви Кирил Домусчиев. “Имахме определени претенции във връзка с приватизационния договор, някой от нашите претенции бяха отхвърлени, други приети. По този начин се влияе на решенията на съда. Аз смятам, че Симеонов има някакви подбуди, за да ни атакува, тъй като се съмнявам ние да сме проблемна сделка. Платил съм си пълната сума по сделката”, разкри бизнесменът.

“Ще заведем дела по всички тези клевети срещу вицепремиера”, потвърди още веднъж Домусчиев. “Факт е огромният ръст, който постигаме на средната работна заплата. Както знаете, той се определя от търсенето на квалифицирана работна ръка от работодателите”, подчерта бизнесменът.

Припомняме, че вчера в профила си във “Фейсбук” бизнесменът коментира безпрецедентната атака на Валери Симеонов към него и Български морски флот и заяви, че ще заведе серия дела срещу “вицепремиера по клеветническите въпроси”, защото арогантността му е невиждана.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заяви, че минималната работна заплата не трябва да се определя от правителството под натиска на синдикатите, а трябва да се изчислява по формула, която взима предвид много фактори. Според него тази формула ще доведе до това минималната работна заплата да е на 45% от средната, което би означавало, че тя ще расте постоянно.

Той оцени работата на индустрията в България като много добра, което показват последните данни на Националния статистически институт, според които ръстът на брутния вътрешен продукт на страната е към 4%.

“Коригираните данни на НСИ показват 4-процентов ръст на БВП, откъдето се вижда, че ръстът се дължи основно на индустрията, на индустриалното производство и на потреблението. Но за да расте потреблението, хората имат работа и доходи, могат да харчат. Факт е и ръстът на средната работна заплата, която за щастие не се определя от правителството, а от търсенето на работна ръка от предприемачите.”, заяви Домусчиев

Според председателя на КРИБ е нормално в някои отрасли на индустрията да са против вдигането на минималната работна заплата, защото производителността на труда в тях е ниска. Той определи като неверни данните, че производителността на труда в България изпреварва тази на европейски държави като Германия.

“В последния момент синдикатите се отметнаха от уговорката, която имахме, да се въведе формула, според която да се взимат под внимание различни фактори и така да се определя минималната работна заплата. Но под натиск на синдикати социалният министър предлага промени, без да има логика, не е работещо”, каза още Кирил Домусчиев.

Той добави, че никъде в Европа няма прагове, защото са били въведени като извънредна мярка и защото няма подобна практика никъде в Европа. Според Кирил Домусчиев намесата на държавата в бизнеса е вредна. Той допълни, че е нужен закон, който задължава управлението на държавните предприятия да се избира с конкурс.

“Колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре. Това е доказано навсякъде по света. Държавата трябва да помага, но не и да управлява определени сектори и да се бърка в работата им.”, категоричен бе председателят на КРИБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете