Кирил Николов – Дизела стана трети в света в екстремното планинско бягане

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане Кирил Николов-Дизела записа невероятнo класиране, преборвайки се с едни от най-силните състезатели в екстремното планинско бягане, съобщава БТВ.

Европейският вицешампион по ориентиране за 2012г. зае третото място на най-престижното и едно от най-трудните състезания през годината – Limone Extreme Skyrace. Големият финал на сезона в Лимоне, Италия постави пред бегачите 27 км трудно планинско бягане, с 2450 м положителна денивелация.

Сред над 500-те завършили състезатели, Дизела финишира първи от фаворитите за световната ранглиста и така се изкачи на трето място за годината в Световните Серии.

Трасето премина през три сериозни изкачвания и три сериозни спускания, като след първото спускане, Кирил бе девети, а след второто спускане се нареди на седмото място, на много малка дистанция от третия в генералното класиране.

Последното, трето спускане се оказва решаващо и най-технично. Заради метеорологичните условия, трасето беше кално и мокро, което доведе до драматичното падане, както на Дизела, така и на четвъртия – словенецът Рок Братина.

Въпреки това, 200 м преди финала, с уникален спринт, българинът изпревари Братина, и така си осигурява място на двата подиума.

Първи с време 2:46:49 се класира французинът Алексис Севенеч. Втори е Хектор Хайнес с 2:51:41. Времето на Николов е 2:52:04.

Световните серии по скайрънинг през 2016 се състояха от четири дисциплини, включващи 23 състезания, проведени в 15 страни на три континента. За финалното класиране се вземат предвид четирите най-добри класирания на атлетите.

Пред родния бегач в ранкинга за дисциплината скайрънинг застанаха само Тадей Пивк от Италия и Хасан Айт Чаоу от Андора. Дизела е първият състезател от Източна Европа, който се качва на подиума за годината в историята на Сериите. Също така е и първият в топ 10, който не е част от професионален отбор.

„Доволен съм от резултата. Състезанието беше трудно, с изключителна конкуренция. Следващото, което предстои е проектът „Витоша72“, след това може би ще участвам на още едно състезание в САЩ - The North Face Challenge. След това се надявам на заслужена почивка“, разказа Кирил минути след финала.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xjwbHm9tpAY

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт