Кирил Петков излъга за газа

Експерти: Цената за доставката на втечнен газ няма да бъде договорка между държави

Свикнахме премиерът да има доста фриволно отношение към истината, каза Делян Добрев

Американското правителство не продава природния газ

Премиерът Кирил Петков е излъгал за “договорени реални доставки” на евтиния втечнен газ, коментираха пред “Труд” експерти.

Странен апломб откриха в прессъобщението на Министерския съвет специалисти по енергийна сигурност за срещата на премиера Кирил Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Изненадата дойде от публикуваната информация от администрацията на Белия дом, която е по протокола и звучи сдържано, казаха експертите.

Според съобщението на Вашингтон, вицепрезидентът Камала Харис е благодарила на министър-председателя “за подкрепата на България към Украйна и потвърди солидарността на САЩ пред последния опит на Русия да използва енергетиката като оръжие”. И още: “Двете страни се съгласиха за необходимостта от укрепване на европейската устойчивост чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки встрани от Русия и значението на продължаването на силната отбрана и възпирането по протежение на източния фланг на НАТО”.

В същото време от “Дондуков” 1 съобщават, че вицепрезидентът Камала Харис е поздравила България за решителните действия, с които “отстоява своя енергиен суверенитет”. “Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на “Газпром”, които да започнат от месец юни”, се казва в информацията на правителствената пресслужба на България. “Реалните доставки на втечнен газ” обаче отсъстват като информация от съобщението на Белия дом.

Междувременно по БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев посочи, че цената за доставката на втечнен газ няма да бъде договорка между държави, защото го продават частни компании. “Американското правителство не е това, което продава природния газ, правят го частни компании и би трябвало да го получим на пазарни цени. Това да знаем какви ще бъдат те през юни е трудна задача”, коментира Цветослав Цачев.

“Нищо не е ясно от това, което чухме до момента освен едно обещание, една клетва от страна на премиера, че газът е по-евтин. Позволете ни да се съмняваме, защото опита ни с това правителство и истините, които казват е недобър”, заяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на енергийната комисия Делян Добрев. Той коментира и новината, че от юни ще имаме втечнен газ от САЩ на по-ниска цена от тази на “Газпром”: “Ако е вярно безспорно е добра новина”.

“Защо казвам: Ако е вярно? Защото ние свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно отношение към истината. Тоест ние нямаме подробности по отношение на цената, не знаем с кой бенчмарк я сравняват, за да кажат, че е по-ниска”, каза Делян Добрев. И допълни: Тоест трябва да видим повече подробности. За един танкер ли става въпрос, или става въпрос за 20? На нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България. Ако тази ниска цена е за 1 танкер, то ние не сме направили кой знае какво”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика