Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

60 млн. лв. трябват за доброволна наборна казарма 2017 г. е с най-слаба раждаемост от десетилетия

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Киро Японеца: Не ме заболя за „Двойната къща“, защото не е паметник Планира да изкупува и други къщи паметници, но не за да ги събаря, а за да ги реставрира

Снимка: БТВ

Ако трябва да съм честен, не ме заболя от събарянето на „Двойната къща“, защото не е паметник. Това каза Кирил Киров – Киро Японеца в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите му няма как да бъде задължен да я възстанови. Той обаче посочи и че планира да изкупува и други къщи паметници, но не за да ги събаря, а за да ги реставрира, ако са от национално значение.

Двойната къща на Митови е построена през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров. През 1976 г. е определена за архитектурно-строителен паметник на културата за сведение, а на 11 ноември този статут беше отменен след становището на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности и подпис на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Според становището 110-годишната страда стои „чуждо и нехармонично“ в средата около нея.

През 2005 г. Киров започва да търси начини да купи имота и го придобива от различни собственици. Твърди се, че това е станало със заплахи и за смешни пари.

През 2014 г. той внася в Столична община план за реставрация на сградата, който така и не е реализиран. Следват пожари, които, според съседи, не са случайни. Киров не е санкциониран нито веднъж, че не поддържа сградата.

На 29 април 2017 г., въпреки общественото несъгласие, в първия от три почивни дни сградата беше разрушена.

Японеца отхвърли всички обвинения срещу него, свързани с къщата.

Той посочи, че не е купил сграда паметник на културата, защото тя не е имала категоризация. След като от 70-те години къщата фигурира в списъците „за сведение“ и не е обявена за паметник от национално значение, значи не е паметник, обясни той.

Киров призна, че в друга държава може би нямаше да може да я събори, но във Виена, например, където целият център е паметник на културата, общината се грижи за фасадите. Според него така трябва да е и у нас, като „от будните граждани се вземат по 20 ст. на месец“.

За пожарите в сградата той заяви, че са случайни и обясни, че имал големи проблеми с клошари и други хора, които влизали там.

Отрече да е оказвал физически или психически натиск на собствениците, напротив, те „сами са ме помолили да я продадат“. Освен това не бил платил 125 хил. лева, а 680 хил. евро – по банков път, за което има съответните документи. Самият имот не струвал толкова.

„Тази земя не е открадната, тя е платена по банков път със законни пари“, каза той и добави, че хората, които го обвиняват, трябва да излязат с лицата си.

За думите на бившия министър на културата Петър Стоянович, че преди четири години са му предложили 100 хил. лв. подкуп, за да промени статута на „Двойната къща“, Киров каза, че не познава Стоянович, не го е и чувал и не е пращал при него човек с предложение. Не бил виждал и Вежди Рашидов на живо.

Японеца каза още, че нереализираният план, внесен през 2014 г., е включвал възстановяване на фасадата на къщата и строеж на 5000 кв. м бизнес сграда. С протокол на Столичния общински съвет обаче разрешението за строеж е временно спряно.

Впоследствие той се отказал от стария проект, защото не му харесал, и сега на терена ще строи подземен паркинг с бизнес център.

Гостът показа и идейния проект:

„Такива сгради, ако се направят в центъра на София и се поддържат, това е реален паметник на културата, а не руина, която в момента сме бутнали“, каза Киров.

Коментирайки думите на сегашния министър на културата Боил Банов, че ще изиска паметникът да бъде възстановен във вида, в който е бил, Киров посочи, че няма как да се случи и не могат да го накарат.

Японеца каза още, че има „план да изкупувам къщи паметници, но не да ги бутам, а да ги реставрирам, ако са в категория от национална значение“. Готов е да даде пари за къщата на поета Пейо Яворов, например, но не само.

Ако му се „даде възможност от Общината“ би издигнал с лични средства и статуя на Исус Христос на Копитото, като в Рио де Жанейро.

Киров каза още, че е чист бизнесмен и няма за какво да се срамува от миналото си. Парите си изкарвал със строителен бизнес.

Запитан дали имат ли връзка с наркотици, той отговор: „Поканихте ме за къщата не за наркотици. Като ме питате за наркотици, ще направим друго предаване“. Според него това са „въпроси извън регламента“. За констатациите на американския посланик от 2005 г., че Киров се занимава с трафик на хора и нелегални имигранти, гостът каза, че за тези думи той „моментално трябва да отиде в затвора, защото аз не съм осъден“. „Имам наематели милиардери дори от кралска фамилия, не може да говорите за наркотиците на масата в ефир, защото по този начин ми биете по бизнеса“, добави той.

По думите му не знае чии интереси може да е засегнал, за да стане жертва на три покушения, но посочи, че се знаят поръчителите, само няма разкрития.

Каза и че не знае кой върти наркотрафика в кв. „Факултета“, не познава политици, не участва в търговия с гласове.

В отговор на въпрос Японеца посочи, че „пари не харча, на мен 30 лв. са ми много на ден“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.