Лорита Радева от СОС за мръсния въздух:  Показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма

Д-р Ангел Кунчев: Грипът закъснява с повече от месец, още не се знае какъв щам ще ни атакува

Вулкан изригна в Нова Зеландия, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Земетресение с магнитуд 4,5 край гръцкия остров Крит

Путин и Зеленски за първи път на четири очи в Париж, ще говорят за Украйна

ФБР разглежда като терористичен акт стрелбата в американска военноморска база във Флорида

От днес започва плащането на пенсиите за месеца

Мръсен въздух над нормата в София

Днес ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 7 и 12 градуса

Според проучване: Британците, които предпочитат да останат в ЕС, са повече от всякога

Радев и членове на ЦИК ще анализират местните избори

Днес почитаме Света Анна

Прощаваме се с голямата актриса Стоянка Мутафова

Банковата система се развива възходящо

Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 9 декември 2019

Кисинджър: Предполагах, че Хилъри ще надвие в изборите, победата на Тръмп е „вътрешна революция“

Хенри Кисинджър

Патриархът на американската външна политика Хенри Кисинджър признава в интервю за следващия брой на сп. „Атлантик”, че е не е очаквал победата на съпартиеца си Доналд Тръмп на президентските избори и я окачествява като „вътрешна революция”.

„Предполагах, че Хилъри ще победи” , каза бившият държавен секретар и помощник на президента на САЩ, информира БГНЕС.

На въпрос, как, според него, ще реагират на резултатите от гласуването в САЩ Китай и Русия, Кисинджър отговоря: „Напълно сигурен съм, че реакцията на Китай ще се сведе до проучване на вариантите за по-нататъшни действия. Подозирам, че такава ще е и реакцията на Русия”.

Като цяло, според Кисинджър, в света ще започне „трескаво изучаване на новото разположение на силите в САЩ. Кисинджър не смята новоизбрания президент на САЩ за „апологет” на Кремъл, както не вярва в „предварително набелязания” подход на Тръмп в политиката към Русия.

На въпроса дали Москва може да извлече „краткосрочни ползи” от изборните резултати, 93-годишният политик отговаря: ”По-вероятно е президентът Путин да заеме изчаквателна позиция и да наблюдава развитието на ситуацията”. „Русия и САЩ си влияят в райони, където никой от нас не контролира всичките елементи – такива като Украйна и Сирия”, казва Кисинджър. „Възможно е някои участници в тези конфликти да се почувстват по-свободни да правят определени крачки. Така че Путин ще почака и ще види с какви варианти разполага”.

„Бих казал най-общо така: голяма част от световната външна политика през последните 6-9 месеца беше в изчакване на резултатите от нашите избори. Сега всички наблюдават как при нас стана вътрешна революция. Известно време ще я проучват, но в даден момент отново ще трябва да вземат решения”. Единствените изключения, според Кисинджър, могат да са неправителствени групи, у които може да има стимул за провокират американска реакция, която да „подкопае нашите глобални позиции”. Неправителственте групи може да решат, че Тръмп ще реагира на терористична атака така, че да обслужи целите им”, поясни прочутият анализатор.

Кисинджър отклонява отговор по темата за „компетентността и сериозността” на Тръмп. „Достатъчно се обсъждали този въпрос. Това е избраният президент. Трябва да му дадем възможност да изгради философията си.”

По отношение на това как резултатите от изборите ще се отразят на световната роля на Америка, Кисинджър смята, че досега между възприемането на външната политика на САЩ от хората и от елита е имало „очевидно несъответствие”, което вече може да бъде преодоляно. Попитан дали лично би помагал на Тръмп, Кисинджър отговаря: ”Няма да се предлагам, но така съм постъпвал и с останалите президенти след като се оттеглих от държавна служба. Ако ме извика, ще се отзова”.

Що се отнася до това какво би могъл да посъветва Тръмп, така че да изглежда добре, гледан от чужбина, Кисинджър посочва, че „преди всичко, той трябва да покаже, че е наясно с предизвикателствата. На второ място – де покаже, че мисли върху спецификата на развитието им. По определение, президентът носи отговорност за определянето на посоката. Какво се опитваме да постигнем, какво да предотвратим, защо – върху всичко това трябва да се мисли и да се анализира случващото се”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.