Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

Кисинджър: Предполагах, че Хилъри ще надвие в изборите, победата на Тръмп е “вътрешна революция”

Снимка: Архив

Патриархът на американската външна политика Хенри Кисинджър признава в интервю за следващия брой на сп. „Атлантик”, че е не е очаквал победата на съпартиеца си Доналд Тръмп на президентските избори и я окачествява като „вътрешна революция”.

„Предполагах, че Хилъри ще победи” , каза бившият държавен секретар и помощник на президента на САЩ, информира БГНЕС.

На въпрос, как, според него, ще реагират на резултатите от гласуването в САЩ Китай и Русия, Кисинджър отговоря: „Напълно сигурен съм, че реакцията на Китай ще се сведе до проучване на вариантите за по-нататъшни действия. Подозирам, че такава ще е и реакцията на Русия”.

Като цяло, според Кисинджър, в света ще започне „трескаво изучаване на новото разположение на силите в САЩ. Кисинджър не смята новоизбрания президент на САЩ за „апологет” на Кремъл, както не вярва в „предварително набелязания” подход на Тръмп в политиката към Русия.

На въпроса дали Москва може да извлече „краткосрочни ползи” от изборните резултати, 93-годишният политик отговаря: ”По-вероятно е президентът Путин да заеме изчаквателна позиция и да наблюдава развитието на ситуацията”. „Русия и САЩ си влияят в райони, където никой от нас не контролира всичките елементи – такива като Украйна и Сирия”, казва Кисинджър. „Възможно е някои участници в тези конфликти да се почувстват по-свободни да правят определени крачки. Така че Путин ще почака и ще види с какви варианти разполага”.

„Бих казал най-общо така: голяма част от световната външна политика през последните 6-9 месеца беше в изчакване на резултатите от нашите избори. Сега всички наблюдават как при нас стана вътрешна революция. Известно време ще я проучват, но в даден момент отново ще трябва да вземат решения”. Единствените изключения, според Кисинджър, могат да са неправителствени групи, у които може да има стимул за провокират американска реакция, която да „подкопае нашите глобални позиции”. Неправителственте групи може да решат, че Тръмп ще реагира на терористична атака така, че да обслужи целите им”, поясни прочутият анализатор.

Кисинджър отклонява отговор по темата за „компетентността и сериозността” на Тръмп. „Достатъчно се обсъждали този въпрос. Това е избраният президент. Трябва да му дадем възможност да изгради философията си.”

По отношение на това как резултатите от изборите ще се отразят на световната роля на Америка, Кисинджър смята, че досега между възприемането на външната политика на САЩ от хората и от елита е имало „очевидно несъответствие”, което вече може да бъде преодоляно. Попитан дали лично би помагал на Тръмп, Кисинджър отговаря: ”Няма да се предлагам, но така съм постъпвал и с останалите президенти след като се оттеглих от държавна служба. Ако ме извика, ще се отзова”.

Що се отнася до това какво би могъл да посъветва Тръмп, така че да изглежда добре, гледан от чужбина, Кисинджър посочва, че „преди всичко, той трябва да покаже, че е наясно с предизвикателствата. На второ място – де покаже, че мисли върху спецификата на развитието им. По определение, президентът носи отговорност за определянето на посоката. Какво се опитваме да постигнем, какво да предотвратим, защо – върху всичко това трябва да се мисли и да се анализира случващото се”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.