Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Кисинджър: Предполагах, че Хилъри ще надвие в изборите, победата на Тръмп е „вътрешна революция“

Снимка: Архив

Патриархът на американската външна политика Хенри Кисинджър признава в интервю за следващия брой на сп. „Атлантик”, че е не е очаквал победата на съпартиеца си Доналд Тръмп на президентските избори и я окачествява като „вътрешна революция”.

„Предполагах, че Хилъри ще победи” , каза бившият държавен секретар и помощник на президента на САЩ, информира БГНЕС.

На въпрос, как, според него, ще реагират на резултатите от гласуването в САЩ Китай и Русия, Кисинджър отговоря: „Напълно сигурен съм, че реакцията на Китай ще се сведе до проучване на вариантите за по-нататъшни действия. Подозирам, че такава ще е и реакцията на Русия”.

Като цяло, според Кисинджър, в света ще започне „трескаво изучаване на новото разположение на силите в САЩ. Кисинджър не смята новоизбрания президент на САЩ за „апологет” на Кремъл, както не вярва в „предварително набелязания” подход на Тръмп в политиката към Русия.

На въпроса дали Москва може да извлече „краткосрочни ползи” от изборните резултати, 93-годишният политик отговаря: ”По-вероятно е президентът Путин да заеме изчаквателна позиция и да наблюдава развитието на ситуацията”. „Русия и САЩ си влияят в райони, където никой от нас не контролира всичките елементи – такива като Украйна и Сирия”, казва Кисинджър. „Възможно е някои участници в тези конфликти да се почувстват по-свободни да правят определени крачки. Така че Путин ще почака и ще види с какви варианти разполага”.

„Бих казал най-общо така: голяма част от световната външна политика през последните 6-9 месеца беше в изчакване на резултатите от нашите избори. Сега всички наблюдават как при нас стана вътрешна революция. Известно време ще я проучват, но в даден момент отново ще трябва да вземат решения”. Единствените изключения, според Кисинджър, могат да са неправителствени групи, у които може да има стимул за провокират американска реакция, която да „подкопае нашите глобални позиции”. Неправителственте групи може да решат, че Тръмп ще реагира на терористична атака така, че да обслужи целите им”, поясни прочутият анализатор.

Кисинджър отклонява отговор по темата за „компетентността и сериозността” на Тръмп. „Достатъчно се обсъждали този въпрос. Това е избраният президент. Трябва да му дадем възможност да изгради философията си.”

По отношение на това как резултатите от изборите ще се отразят на световната роля на Америка, Кисинджър смята, че досега между възприемането на външната политика на САЩ от хората и от елита е имало „очевидно несъответствие”, което вече може да бъде преодоляно. Попитан дали лично би помагал на Тръмп, Кисинджър отговаря: ”Няма да се предлагам, но така съм постъпвал и с останалите президенти след като се оттеглих от държавна служба. Ако ме извика, ще се отзова”.

Що се отнася до това какво би могъл да посъветва Тръмп, така че да изглежда добре, гледан от чужбина, Кисинджър посочва, че „преди всичко, той трябва да покаже, че е наясно с предизвикателствата. На второ място – де покаже, че мисли върху спецификата на развитието им. По определение, президентът носи отговорност за определянето на посоката. Какво се опитваме да постигнем, какво да предотвратим, защо – върху всичко това трябва да се мисли и да се анализира случващото се”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.