Китайска делегация се сдоби с ключа на Шумен

Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов посрещна в сряда китайска делегация от побратимения град Джънджоу, водена от г-н Ху Цюен, директор на Постоянния комитет на Конгреса на народните представители от областта. В делегацията бяха още директорът на Комисията по здравеопазване в китайския град, директорът на Постоянния комитет на област Ерки, директорът на Постоянния комитет на градския народен конгрес на област Синчжън, зам.-директорът на Търговското бюро на икономическата зона на летище Джънджоу и председателката на Народната асоциация за приятелство с чужди държави в Джънджоу.

Градоначалникът изрази готовността на кметския екип за по-активно развитие на двустранните отношения и покани гостите да се запознаят с културата и историята на региона. „Бихме искали да обсъдим възможностите за развитие и задълбочаване на двустранното партньорство, междукултурния диалог, туризма и инвестициите. Въпреки че Шумен в сравнение с Джънджоу е много по-малък, мисля, че би бил интересен, както с историята, културата, така и с възможностите за развитие на бизнеса. През последните години има сериозно развитие на икономиката. Имаме инвеститори от Италия, Белгия, Израел, САЩ, Турция и се надявам, че китайският бизнес също ще прояви интерес“, каза Христов по време официалните разговори.

Г-н Ху Цюен благодари за топлото посрещане. Той сподели, че в китайския град има все повече български стоки, включително и от Шумен. „Радваме се на добрите търговски връзки. Бихме искали още повече български производители да се възползват от нашите пазари, но се надяваме да развием също двустранните отношения в областта на здравеопазването и образованието. В Китай изключително ценим добрите двустранни отношения“, каза още г-н Цюен. И припомни максима от китайската култура, според която най-силни и трайни взаимоотношения между хората се създават лице в лице и затова покани кмета да посети Джънджоу.

Любомир Христов връчи на г-н Ху Цюен символичен ключ за града. „Вратата на Шумен е отворена за Вас. Този ключ е знак за нашето приятелство и за желанието ни да продължим и да развием двустранните ни отношения“, каза кметът. Гостите отвърнаха с дар специално изработени, калигфаски изписани постери за кмета и за председателя на Общинския съвет проф.Борислав Беджев. Те са с пожелания за мир, развитие и просперитет на двете страни и символи на изобилието и благоденствието.

Китайската делегация посети Индустриалния парк на Шумен и Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България