Китайски гигант с инвестиционен интерес към черноморските портове

Китайският гигант CHEС (China Harbour Engineering Company), чиято дейност е свързана с мащабно строителство предимно в областта на инфраструктурата, проявява инвестиционен интерес към черноморските пристанища във Варна и Бургас. Това стана ясно на провелата се среща между делегация на ГЕРБ и генералния директор на компанията Лин Ичонг.

Срещата се състоя в рамките на работно посещение на българската делегация в Пекин, водена от народния представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев. В делегацията са и кметовете на черноморски общини. „За черноморските общини е важно да сеизгради магистрала, която да свързва Варна и Бургас. За развитието на икономиката е от значение да се увеличи и капацитетът на пристанищата в големите областни центрове”, каза на срещата депутатът от ГЕРБ.

Той посочи, че подобряването на инфраструктурата е сред приоритетите на българското правителство, за да се развива бизнесът и да се привличат инвестиции.

От китайската компания информираха, че вече са имали възможност да посетят Варна и да се запознаят на място с перспективите за развитие и модернизация на пристанището. Има интерес към възможностите за създаване на промишлена зона за износ на зърнени продукти.

СНЕС е на 103-то място в класацията на първите 500 компании в света и заема шесто място сред китайските компании, които се занимават с международна дейност. Строителният гигант е изградил много пристанища, сред които и най-голямото в света – в Шанхай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции