Китайски десант в София за 16+1

Ли Къцян води над 500 бизнесмена и 110 медии, пристигат с три големи самолета

За пръв път форматът 16+1 се провежда в България

Около 700 китайци пристигнаха с три големи самолета в София за формата 16+1. Премиерът Ли Къцян кацна на правителствения ВИП днес следобед с най-модерната и луксозна версия на легендарния „Джъмбо джет“ - Боинг 747-8И.

Той е на четиридневно официално посещение в България, настанен е в президентския апартамент на хотел „Балкан“, където ще проведе голяма част от двустранните си срещи. Китайски премиер не е идвал в България от 18 години насам.

Над 500 бизнесмени, представители на 14 агенции, на кметства, научни институти и браншови организации ще проведат разговори с българските си колеги в рамките на формата 16+1, а 93 фирми ще търсят поле за инвестиции у нас. Основната цел на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България, е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Премиерът Бойко Борисов тази вечер дава официална вечеря в Слънчевата зала на Националния исторически музей. На нея освен Ли Къцян и съпругата му Чън Хон са поканени и министрите на финансите, на търговията и на земеделието и земеделските райони, зам.-министърът на външните работи, посланика на Китай в България и неговата съпруга, както и генералният секретар на Държавния съвет на КНР, началникът на Националната комисия за развитие и реформи на Китай и гуверньорът на Китайската народна банка.

Официалната церемония по посрещане на Ли Къцян от премиера Бойко Борисов е утре. Предвидено е поднасяне на венец на паметника на Незнайния войн и посещение на църквата „Света София“. По-късно Борисов и Къцян ще проведат двустранна среща на четири очи в сградата на Министерския съвет, последвана от пленарни разговори.

По-късно президентът Румен Радев ще разговаря на „Дондуков“ 2 с Ли Къцян. Държавният глава и съпругата му Десислава ще бъдат и домакини на официална вечеря във вила „Калина“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика