Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете падащо от третия етаж

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Старец убит след жалба в „Съдебен спор“ (обзор) Задържани са дъщеря му и зет му, трите му внучки са освободени от плен

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Китайски съд оневини мъж, екзекутиран преди 21 г.

Присъдата за изнасилване и убийство на китаец, който е екзекутиран преди 21 г., беше отменена.

Ние Шубин е убит чрез разстрелване през 1995 г., когато е на 20 г., след като е осъден за убиването на жена в Шъдзяджуан, провинцията Хъбей.

Върховният съд на Китай осъди, че фактите около съдебното дело са “неясни и доказателствата са недостатъчни”. Той заключи, че делото не е “съдържало достатъчно обективни доказателства” и каза, че има сериозни съмнения относно времето на убийството, оръжието за него и причината за смъртта. “След като доказателствата не са точни или адекватни и не могат да изключат възможностите за други заподозрени, Върховният съд трябва да преразгледа делото”, гласи становището на Върховния съд на Китай, цитирано от Xinhua.

Семейството на Ние Шубин, което през последните две десетилетия се бори, за да изчисти името му, благодари на всички, които са го подкрепяли.

Майката на Ние, Джан Хуанджи, през юни каза пред CNN, че много се вълнува заради преразглеждането на делото. “Ще посетя гроба му скоро, за да му кажа, че усилията на майка му през всичките тези години не са били напразни. Справедливостта ще възтържествува в този случай”, каза тя.

Ние Шубин е осъден при закрити врати. Преди да получи присъдата си, той споделя с адвоката си, че по време на шестия си ден в ареста е пребит, за да бъдат изтръгнати признания от него.

Седем месеца след като е задържан, Ние Шубин е екзекутиран, без родителите му да бъдат осведомени за това.

След първоначалния шок майката на Ние – Джан, минава през агония, за да намери останките на сина си и да се грижи за полупарализирания си съпруг, който след смъртта на сина си прави опит за самоубийство.

Преди 11 г. друг мъж прави самопризнание, че е извършил престъплението, но твърдението му е отхвърлено от съда.

Китайският съд осъжда 99% от обвинените. Китай е най-голямата държава екзекутор в света. Официалният брой на екзекутираните е държавна тайна, но Амнести Интернешънъл смята, че това са хиляди хора годишно.

Едва през 2013 г. Китай забрани измъчването с цел да се изтръгне самопризнание от обвиняемите, но правозащитниците твърдят, че съдът все още използва тази практика с цел съдебните дела да се приключват бързо.

Много необичайно е в Китай някой вече осъден да бъде оневинен. Според много хора това не би било знак за справедливост в съдебната система, а разобличаване на продължаващите недостатъци и слабости в нея.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете