Китай изстреля първите сателити от бъдещата си мрежа, конкурент на "Старлинк"

Китайска държавна компания изстреля днес първата партида сателити от "мегасъзвездие", което трябва да стане конкурент на мрежата "Старлинк" (Starlink) на американската "СпейсЕкс" (Space X), предаде Ройтерс, позовавайки се на китайски официоз.

Изстрелването e важна стъпка към стратегическата цел на Пекин да създаде собствена версия на "Старлинк", която вече обхваща почти целия свят с около 5500 сателита в космоса и чийто услуги се използват от потребители, компании и държавни агенции, предаде БТА. 

Съревнованието за овладяване на ниската земна орбита има и военно отражение предвид потенциала да се отрази на баланса на силите между воюващи страни. 

Изстрелването под егидата на "Шанхай спейском сателит текнолъджи" (Shanghai Spacecom Satellite Technology - SSST) се проведе на космическата площадка в Тайюен, северната провинция Шанси, съобщи в. "Чайна секюритис джърнъл". То е част от плана "Съзвездие на хилядата платна" на китайската компания, който започна миналата година и има за цел да изведе над 15 000 сателита в ниска орбита. Подобни сателити обикновено работят на височина от 300 до 2000 км от повърхността на Земята и предимството им е, че са по-евтини и осигуряват по-ефективно предаване на данни от сателитите във висока орбита.

"Старлинк" на американския милиардер Илон Мъск има десетки хиляди потребители в САЩ и планира да разшири системата си с още десетки хиляди сателити. 

Учени от китайската армия през последните две години изучават използването на "Старлинк" във войната в Украйна и многократно отправиха предупреждение за рисковете, които системата представлява за Китай, ако страната се окаже във военен конфликт със САЩ.

Проектът "Съзвездие на хилядата платна" е един от трите за подобни сателитни съзвездия, с които Китай се надява да настигне "СпейсЕкс". Той предвижда изстрелване на 108 сателита тази година, 648 до края на 2025 г., осигуряване на "световно мрежово покритие" до 2027 г. и до 15 000 сателита в орбита към 2030 г.

Китайската компания засега не е отговорила на запитванията за коментар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии