Китай: Информацията за спиране на покупките на облигации от САЩ е "фалшива"

Новината от вчера, че Китай обмисля забавяне или спиране на покупките на държавни облигации от САЩ, може би се основа на погрешна информация и може би е "фалшива", заяви в четвъртък китайският регулатор, отговарящ за валутните резерви на страната, предаде Ройтерс.

В сряда агенция Блумбърг съобщи, че китайският официален регулатор, който следи притежаваните от страната огромни по размер резерви в чуждестранна валута е препоръчала забавяне или дори прекратяване на покупките на американски държавни облигации на фона на по-малката има привлекателност като инвестиция и с оглед на нарастващото напрежение в търговските взаимоотношения между САЩ и Китай.

Информацията на Блумбърг доведе до напрежения на капиталовите пазари, предизвиквайки обезценка на щатския долар спрямо останалите водещи валути, ръст на доходността на 10-годишните американски облигации към 10-месечен връх от 2,5954% и негативно приключване на търговията на акции на "Уолстрийт" в сряда за пръв път от началото на 2018-а година.

Новината може би се базира на погрешен източник на информация или може би е "фалшива", обяви Държавната администрация на чуждестранната валута (SAFE) в специално изявление, публикувано на нейния уебсайт.

Китай диверсифицира своите инвестиции в чуждестранни валутни резерви, за да помогне се запази цялостната сигурност на валутните активи и за да се запази и увеличи тяхната стойност, допълни SAFE и подчерта, че валутните резерви, инвестирани в американски държавни облигации представляват пазарна активност, като инвестициите се управляват професионално според пазарните условия и инвестиционните нужди.

Трябва да се има предвид, че точният състав на резервите в Китай представлява държавна тайна и е обект на интензивен интерес от страна на глобалните инвеститори. Според данните на Министерството на финансите, страната е най-големият чуждестранен притежател американския държавен дълг, като към октомври 2017-а година той възлизаше на 1,19 трлн. долара.

Китайските валутни резерви, които са най-големите в света, се увеличиха в края на миналата година 20,2 млрд. долара, достигайки 3,14 млрд. долара, сочат последни данни на Централната банка на Китай.

Опровержението на вчерашната информация на Блумбърг доведе до успокояване на напрежението сред глобалните инвеститори, което се изрази във възстановяване на загубените от долара позиции на валутния пазар и в париране на първоначалните агресивни продажби на американски държавни облигации, което допринесе за ограничаване на растежа на тяхната доходност.

В четвъртък щатският долар поскъпва с 0,3% към 111,87 японски йени, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно около 111,27 нивото. В същото време еврото се търгува около 1,1940 долара, заличавайки цялото си рязко поскъпване след вчерашната информация на Блумбърг до 1,2017 нивото. Британската лира се понижава с 0,25% към дъно за настоящата година от 1,3472 долара.

Доходността на 10-годишните дългосрочни държавни облигации на САЩ пък се понижават към 2,542%, отстъпвайки от вчерашен 10-седмичен връх около 2,5954% (най-висока доходност от март 2017-а година насам).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят