Представят „Сън в лятна нощ“ във Варненската опера

Откриха дядо мъртъв до дома му след 22 дни издирване

Видео жестов превод в салона на НАП

Вицепрезидентът Йотова: Твърд Брекзит ще постави в невъзможност голяма част от българите във Великобритания да работят и учат

Данъчни пазаруваха от китайски МОЛ в Шумен и го запечатаха Декларирали 5 пъти по-малък оборот

Бебе издъхна от изгаряния в Габрово

Спипаха български шофьор да превозва 15 нелегални мигранти във Франция

Двама бяха заловени с автомобили „Мерцедес“ след употреба на синтетична дрога

Трима партийци и бивш шеф в Комисията за защита от дискриминацията на протеста срещу Каракачанов

Започва миене на улици в столицата

С опасност за живота остават двамата мъже, ранени при челен сблъсък в Пловдив

Задържаха крадец на „Ауди“ в столицата

Ханаха шофьор на джип „Чероки“ без табели да превозва крадени дърва за огрев

Деца от столично училище се натровиха след хранене в стола

Бизнесът внася предложение до НС за промени в отложения Закон за горивата

Китай наказва глупавите, мързеливите и политически неудобните

Снимка: Архив

Китай работи по амбициозен план за изграждането на мащабна социална кредитна система, което според Комунистическата партия трябва да изгради култура на „откровеност“ и „хармонично социалистическо общество“, където „да ти имат доверие е славно“, предаде британският Independent. Оценените с нисък резултат по тази система ще бъдат наказвани като им се отнемат основни права като това да получават заеми или да могат да пътуват.

Правителствен документ, пуснат през септември, изброява санкции, които могат да бъдат наложени на кой да е човек или компания, ако не се представят задоволително. Принципът е „Ако доверието е нарушено на едно място, рестрикции се налагат навсякъде“. Голяма гама от привилегии могат да се отнемат, ако хора и компании нарушат социалното доверие, което ще бъде следено от всекидневно наблюдение и произволни инспекции.

Амбицията на китайското правителство е да се събере всяка частичка информация за китайските компании и граждани в обща база и след това да се постави оценка на всеки един от тях, базирана на тяхното политическо, търговско, социално и легално доверие.

Все още не е ясно как ще сработи, например коя категория ще има по-голяма тежест, но идеята е, че доброто поведение ще се награждава, а лошото – наказва, като Китайската комунистическа партия е крайният съдия. Това Пекин нарича „Интернет Плюс“, а критиците „държавна полиция през 21-и век“.

Използвайки информацията вече в интернет и широкото разпространение на смартфони, електронна търговия и социални медии, където над 700 милиона души прекарват огромна част от живота си онлайн, тази идея ще включи още и съдебните, полицейските, банковите, данъчните и работодателските резултати на гражданите. Докторите, учителите, местните управници и бизнесите ще бъдат оценявани допълнително за професионализъм и почтеност.

„Китай върви към тоталитарно общество, където правителството контролира и влияе върху личния живот на всеки индивид“, смята новелистът и социален коментатор Муронг Кзецун, „Това е като „Биг Брадър“, който има цялата информация за теб и може да те нарани по всеки начин, който реши.“

Според властите в същината на соцалната кредитна система е опит да се контролира китайската огромна, хаотична и слабо регулирана пазарна икономика, данакаже компаниите, които продават отровна храна или фалшиви лекарства, да разкрие лекарите, които вземат подкупи и хората, възползващи се от уязвимите.

„Измами стават все по-често в обществото,“ смята заместник-председателят на Националната комисия за развитие и реформи и икономическо планиране Лиан Вейлианг. , каза през април. „Мошениците трябва да си платят.“

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Та къде е Велемир и комент да ми кажат как е при евроатлантизма и колко са добре на изток??? Иначе трябва да направят паметник на Оруел в Пекин.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.