Китай освобождава от данъци местни производители на технологични чипове в отговор на търговската война със САЩ

Снимка: Архив

Финансовото министерство на Китай съобщи в петък, че въвежда данъчни облекчения за производителите на технологични чипове в страната, като това решение идва в момент, когато правителството се опитва да намали зависимостта си от чуждестранни полупроводници в условията на търговско напрежение със САЩ по отношение на трансфера на технологии, съобщава Ройтерс.

Този ход на властите в Пекин е в отговор на плановете на Съединените щати да наложат мита за вноса на редица китайския износ на стойност 50 млрд. долара годишно, като Вашингтон се позовава на наличието на дискриминационни търговски практики в секторите на високите технологии, включително полупроводниците.

Китайските производителите на чипове ще бъдат освободени от корпоративни данъци в продължение на две до пет години, последвано от частични допълнителни данъчни отстъпки, съобщи днес Министерството на финансовите на своя уебсайт.

Администрацията на президента Доналд Тръмп поиска от Китай да започне да купува повече полупроводници, произведени в САЩ, като част от плана за избягване на предложените от Вашингтон митнически тарифи и на риска от търговска война, съобщи Ройтерс по-рано тази седмица.

Според днешното съобщение на китайското финансови министерство, компаниите, които произвеждат чипове от висок клас, използващи 65 или по-малки нанометрови технологии, с инвестиция над 15 млрд. юана (около 2,39 млрд. щатски долара), ще бъдат освободени от корпоративни данъци в продължение на пет години. Компаниите, които произвеждат чипове, използващи технология с размери 130 или по-малко нанометри, ще бъдат освободени от данъци за следващите две години.

Новите правила ще дадат предимство най-вече на по-големите и по-стари производители на технологични чипове в Китай, тъй като те могат да се ангажират с по-големи инвестиции и по-мащабно производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия