Китай отказва ново разследване на СЗО

На 31 декември 2019 г. Китай съобщи на СЗО за огнище на пневмония в Ухан.

В търсене на произхода на коронавируса

В лабораторията в Ухан няма вирус, който може пряко да зарази хора

Пекин е против политизирането на въпроса

Китай отхвърли плана на Световната здравна организация (СЗО) за втора фаза в разследването на произхода на коронавируса, която включва хипотезата, че вирусът може да е бил изпуснат от китайска лаборатория, предаде Ройтерс, като се позова на висш китайски здравен представител. Миналата седмица ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус поиска да се извърши одит на лаборатории в районите, където се появиха първите случаи на коронавируса, имайки предвид китайския град Ухан, превърнал се в епицентър на епидемията, припомня АФП.

Китайският заместник-министърът на здравеопазването Цзън Исин каза, че е бил смаян от плана и особено от теорията, че вирусът може да е изтекъл от китайска лаборатория. Той разкритикува тази хипотеза като слух, който е в разрез със здравия разум и науката.

“За нас е невъзможно да приемем подобен план за проследяване на произхода”, заяви той на специално свикана пресконференция.

Надяваме се СЗО сериозно да проучи отново становищата и предположенията, направени от китайските експерти, и да разглежда установяването на произхода на COVID-19 наистина като научен въпрос, без да се влияе от политиката. Пекин е против политизирането на въпроса, добави Цзън Исин.

Цзън каза, че в лабораторията в Ухан няма вирус, който може пряко да зарази хора. Той отбеляза, че координираният от СЗО екип от международни експерти, посетил лабораторията по-рано тази година, е заключил, че подобно изтичане е изключително малко вероятно.

Експерти предупреждават

Пандемията с трайни ефекти върху психиката

Душевното здраве трябва да е основно човешко право

Пандемията разтърси света из основи, припомни д-р Клуге (на снимката).

Пандемията от коронавируса ще има трайни ефекти върху душевното здраве на хората, предупреди в четвъртък Световната здравна организация (СЗО), по време на среща в Атина на европейските министри на здравеопазването, предаде АФП.

“От тревогите, свързани с предаването на вируса, през психологическият ефект от карантините, до последствията свързани с безработицата, финансовите трудности и социалната изолация, всеки е засегнат по един или друг начин”, се казва в официалното комюнике на СЗО. Пандемията ще има дългосрочен и широкообхватен ефект, предупреждава световната организация.

СЗО смята също така, че “не само заразяването или страха от заразяване засягат душевното здраве на хората”, но “също така стресът, причинен от социално-икономическите неравности, ефектът на карантините, затварянията на училищата и работните места, също имат огромни последствия”.

“Душевното здраве трябва да се разглежда като основно човешко право”, заяви в Атина д-р Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят