Китай отхвърли исканията на Тръмп за промени в договора за иранската ядрена програма

Китай призова всички страни по споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма да го спазват, отхвърляйки по този начин исканията на президента на САЩ Доналд Тръмп то да бъде предоговорено, предаде ДПА.

Споразумението, което "не беше постигнато лесно", трябва да бъде спазвано, заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Лу Кан. Той каза още, че всички страни трябва да имат предвид по-широкия контекст на нещата, както и дългосрочния интерес.

Лу заяви, че споразумението е изключително важно за мира и стабилността в Близкия изток и че Китай има "последователна и ясна позиция" на противопоставяне на едностранните санкции.

Вчера Тръмп заплаши, че ще се оттегли от споразумението, ако не бъдат поправени "катастрофалните дефекти" в документа, както се изрази той. Американският президент наложи и нови санкции на 14 ирански физически и юридически лица, които САЩ обвиняват в нарушаване на правата на човека.

Споразумението от 2015 г. беше подписано от правителството на бившия президент Барак Обама, както и от Иран, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия.

Целта му е да направи така, че Иран да използва ядрения си капацитет за мирни цели и да не му позволи да се сдобие с ядрено оръжие. В замяна бяха замразени икономически санкции срещу иранската страна.

Но Тръмп, който трябва да утвърждава замразяването на санкциите на всеки 120-180 дни, заяви вчера, че споразумението не гарантира в достатъчна степен, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие. Той каза, че замразява санкциите за последен път и че прави това единствено с цел да даде време да се постигне договореност с европейците, която да доведе до изправяне на дефектите на споразумението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят