Китай призова Тръмп да изостави манталитета от Студената война

Снимка: Архив

Китайското правителство призова Белия дом да изостави манталитета, който би бил по-подходящ за годините на Студената война. Реакцията дойде след годишното обръщение "за състоянието на съюза“ на американския президент Доналд Тръмп, в което той посочи Китай като един от главните противници на САЩ в икономическо и военно отношение.

В своето обръщение Тръмп обеща да подсили защитата на САЩ срещу заплахите, идващи от Китай и Русия.

„По целия свят ние се срещаме с мошенически режими, терористични групировки и противници като Китай и Русия, които са предизвикателство за нашите интереси, нашата икономика и ценности“, заяви Доналд Тръмп.

„Въпреки че съществуват различия, двете държави имат повече общи интереси отколкото противоречия“, заяви говорителят на външното министерство в Пекин, като добави, че „историята и реалността показват, че сътрудничеството е единственият верен избор“, пише South China Morning Post.

Отношението на Тръмп към Пекин влиза в противоречие с това на неговите предшественици, които разглеждаха Китай като партньор, въпреки икономическата надпревара.

Премиерът Ли Къцянг изрази надеждите си, че „Вашингтон могат да имат обективни възгледи върху китайско-американските отношения, които да разширят общите интереси, и които да се справят с трудностите“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка