Китай се превърна в основна политическа сила в Близкия изток

Си Дзинпин, говорейки наскоро на Китайско-арабския форум за сътрудничество, каза, че е започнала „нова ера“ в отношенията им. Китай умело се възползва от отслабването на влиянието на САЩ, като сам засилва своята политическа и икономическа роля.

„Китай се опитва да балансира Съединените щати и техните съюзници от Г-7 в възникващия многополюсен световен ред“, пише Хасан Алхасан, старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

За да играе по-голяма политическа роля в Близкия изток, Китай се опитва да стане миротворец в палестинско-израелския конфликт. Заключителното комюнике на китайско-арабския форум (което журналистите нарекоха „Пекинската декларация“) призова за международна мирна конференция за разрешаване на конфликта.

Комюникето също така осъжда както израелското нахлуване в Рафа, така и използването на правото на вето от страна на САЩ при гласуването в Съвета за сигурност на ООН по проекторезолюция за палестинската държавност. На други международни форуми Китай също заема пропалестинска позиция и се опитва да посредничи за помирението между двете най-големи палестински групировки, Фатах и Хамас, като ги кани на преговори в Пекин.

По време на изслушванията в Международния съд през февруари тази година Пекин защити правото на палестинците на въоръжена съпротива срещу незаконната окупация на палестински територии от Израел, пише IISS в доклада си за ролята на Китай в арабския свят.

Пекин също използва китайско-арабския форум като възможност за подобряване на отношенията с арабските държави, които преди беше пренебрегвал. Китай сключи всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство с Бахрейн. Това е от особено значение за Китай по две причини: първо, поради тесните връзки на Бахрейн със САЩ (особено в областта на отбраната и сигурността) и, второ, сегашното му председателство на Арабската лига.

Китай също подписа споразумение за стратегическо партньорство с Тунис и проведе срещи на високо ниво с министър-председателя и външния министър на Либия. След това Европейският съюз обвини Китай, че се опитва да прехвърли ударни дронове Wing Loong II на Либийската национална армия.

По ирония на съдбата Китай дължи голяма част от своя политически успех в арабския свят на своя върховен съперник, Съединените щати. IISS смята, че Китай и страните от Персийския залив са обединени от проруската си позиция. По-точно отхвърляне на факта, че САЩ използват търговията, финансите и логистиката като политически инструмент за натиск.

Положението на Америка сред обикновените арабски граждани е спаднало рязко от 2022 г. насам, според базирания в САЩ арабски барометър. Последното проучване на общественото мнение, проведено в началото на 2023-2024 г., ясно показа: целият авторитет, загубен от американците, премина към Китай.

Сега Пекин надгражда успеха си, като настоява за споразумение за нормализиране между Саудитска Арабия и Иран. Изглежда, че голяма война в Близкия изток е от полза за Китай, тъй като ще насити региона с китайски оръжия. Според проекта China Power сред купувачите на китайски оръжия вече са Саудитска Арабия и ОАЕ.

Друг пример показва интереса, който Китай проявява към пазара на оръжия в Близкия изток: Китай е един от най-големите изложители на международното изложение за отбрана в Абу Даби. Миналата година например именно тук китайците представиха нов военен дрон, наречен Fengniao.

Китай обаче все още се интересува повече от образа на миротворец, отколкото на търговец на оръжие. Въпреки огромните допълнителни разходи, понесени от китайските износители поради нападенията на хутите в Червено море, Китай не се е намесил военно. Въпреки че през 2009 г., когато китайските кораби се оказаха в същата ситуация край бреговете на Сомалия (където вилнеят не бунтовници, както в Йемен, а обикновени пирати), Китай без колебание започна военноморска операция.

Сега Китай избра друг път - преговорите. Изключителното му влияние в арабския свят позволи на Пекин да получи гаранции от хусите, че китайските кораби няма да бъдат атакувани.

Отношенията на Китай с арабския свят се основават по-малко на политика и отбрана, а повече на енергия и търговия. Китай е водещ търговски партньор за някои от най-големите арабски икономики, от Египет до Ирак.

През 2022 г. повече от половината петрол, внесен от китайците, идва от региона на Персийския залив (Саудитска Арабия, Ирак и Оман). Благодарение на рязкото увеличение на доставките Русия успя да измести Саудитска Арабия от първото място в списъка на вносителите. Но все още губи от арабския свят като цяло.

Китай инвестира в целия Близък изток. И във всичко: петрол и газ, възобновяеми енергийни източници, цифрови комуникации, пристанища и логистика. Но това не е всичко.

По време на първата китайско-арабска среща на върха, проведена в Рияд през 2022 г., Си Дзинпин обяви, че е време да се премине към използване на местни валути в търговията. Ако китайците търгуват с арабския свят в юани, това значително ще отслаби хегемонията на долара.

Автор: Дмитрий Капустин

Източник: Svpressa.ru

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят