Китай с интерес за логистичен център в Шумен

 

Шумен е важен транспортен хъб в Североизточна България и има потенциал да стане привлекателно място за изграждане на логистичен център за бизнеса. Това обяви посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу при посещението си в града по покана на кмета Любомир Христов. Дипломатът подчерта, че стокообменът между Китай и Европа е силен и се търси място именно за логистичен център. В Шумен посланикът посети Индустриалният парк, където се строят няколко нови завода и се убеди, че се създава благоприятна среда за бизнес.

Стокообменът ни с Китай през м.г. е достигнал 1,6 млрд.евро, но има потенциал за повишаването му. Дипломатът настоя още, че България трябва да направи повече за привличане на китайски туристи. Нужна е повече реклама, България е известна, но привлекателните места от нея са малко популярни и е необходимо по-интензивно сътрудничество между туристическите агенции. „Нужен е и стимул от страна на правителствата, които могат да работят за улесняване на визовия режим, за подобряване на транспортните връзки, като директен полет между Китай и България, например“, посочи г-н Хайджоу.

В Шумен китайският посланик изнесе и лекция на тема „Един пояс – един път“, в която представи идеите за новото развитие на търговските и икономическите връзки между Изтока и за мястото на България в съвременния „път на коприната“. Делегацията разгледа и исторически обекти, посети резерват "Мадара" с уникалния скален релеф Мадарски конник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони