Кланът Кенеди чака отговори

Робърт-младши иска ново разследване за смъртта на баща му

Петдесет години след покушението срещу Робърт Ф. Кенеди, които се навършват днес, семейството му продължава да смята за съмнителни обстоятелствата около смъртта му и залавянето на убиеца, предаде тв Ей Би Си.

На 5 юни 1968 г., по-малко от 5 г. след смъртта на брат си – Джон Ф. Кенеди, сенаторът демократ и бивш главен прокурор на САЩ пристига в препълнената зала на хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис. В разгара на изборите за номинация на демократите за предстоящите президентски избори, в които Робърт Кенеди е кандидат, същата вечер той обявява победа в Калифорния с 46% срещу 42% над съперника си – сенатора от Минесота Юджийн Макарти. Триумфалната развръзка е ключова за 42-годишния Кенеди, който влиза в надпреварата закъснял – едва на 16 март 1968 г.

Напускайки залата, той минава през хотелската кухня за по-пряко. Въпреки че бодигардът му – бившият агент на ФБР Бил Бари, го е посъветвал да избягва помещението. В препълнената кухня Кенеди се спира, за да се здрависа със сервитьора Хуан Ромеро. В този момент Сирхан Бишара Сирхан, 24-годишен палестинец, открива огън с револвер. Кенеди е прострелян на три места, петима други души са ранени. На следващия ден Робърт Кенеди умира.

„Моята единствена връзка с Робърт Кенеди бе неговата твърда подкрепа за Израел и умишления му опит да изпрати 50 бомбардировача в Израел с очевидната цел да навредят на палестинците“, каза по-късно Сирхан. На следващата година той е осъден на смърт, но през 1973 г. присъдата му е смекчена на доживотен затвор.

Половин век по-късно много въпроси около смъртта на бившия главен прокурор на САЩ остават без отговор. Синът му Робърт-младши (64 г.), адвокат в сферата на околната среда, твърдо вярва, че истинският убиец е успял да се измъкне и че случаят трябва да бъде разследван отново. Робърт-младши стигнал до това заключение след среща м.г. със Сирхан в затвора.

POLITICS: Kennedy family tree

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка