Класика от Конан Дойл за първи път на български

Артър Конан Дойл

“Загадката на имението “Клумбър” излиза през 1888 година

“Изтокът крие мистерии, от които Западът се бои...”

На 22-и февруари за първи път на български език излиза краткия, но класен роман Артър Конан Дойл, “Загадката на имението “Клумбър”, публикуван за първи път във Великобритания през 1888 година.

В книгата авторът се отдава на любовта си към спиритуализма, окултното и свръхестественото, макар че те не са водещи в действието на историята - фабулата напомня по-скоро на класическа жанрова мистерия от едно време, чете се леко и има обаятелна готическа атмосфера.

За своите съграждани на отдалеченото западно крайбрежие на Шотландия поведението на майор Джон Бъртиър Хедърстоун изглежда далеч от ортодоксалното. Той всячески отблъсква всички опити за сприятеляване и вместо това се отдава на отшелничество в имението “Клумбър”, като дори забранява на децата си да напускат пределите на дома. И все пак, без негово знание и позволение, те завързват приятелство със своя съсед Джон Уест, който бавно започва да научава причината за параноята на майора и страха от датата пети октомври.

С наближаването на края на септември и новината за мистериозното пристигане на трима будистки монаси сякаш единственото, което им остава, е да наблюдават събитията безучастно. Изглежда, че майорът ще успее да се отърси от тежестта на своята тайна... ала колко висока ще е цената, която ще трябва да заплати?

Коментари

Задължително поле