Класика с Луи дьо Фюнес и Бурвил на голям екран в София

Кадри от класиката

„Голямата разходка“ с прожекция в събота от 19 часа

Специална програма „Изправени пред войната“

Легендарни европейски произведения

Европейският шедьовър от средата на 60-те години на миналия век „Голямата разходка“ се завръща на голям екран в България с прожекция тази събота, 15 юни, от 19 часа в зала „Славейков“. Великата класика с Луи дьо Фюнес, Бурвил и Мари Дюбоа е режисирана от  Жерар Ури и се смята за един от върховете на прочутата френска комедийна традиция.

Филмът представя героично-комичен епизод от Втората Световна война. Или как типични французи от средната класа вземат под крилото си британски летци, чиито бомбардировач е свален над Париж. „Голямата разходка“ държи абсолютния зрителски рекорд във Франция с над 17 милиона продадени билети. Филмът e на френски с български субтитри и е част от програмата „Изправени пред войната“, която Френският институт в България предлага по повод Форума „Изправени пред войната – Европейски диалози“ (13 юни в София и 14 юни в Пловдив) и 80-годишнината от Десанта в Нормандия 
Другата прожекция от селекцията е в петък 14 юни, 18:30 часа. Това е Riverboom – документален филм на Клод Бештолд, с Паоло Уудс и Серж Мишел. През 2002 г., една година след американската инвазия в Афганистан, когато вниманието на световните медии в концентрирано изцяло върху Кабул, трима млади репортери се качват в една кола и потеглят на безразсъднa двумесечна обиколка на страната, за да опознаят афганистанския народ.

Това са Серж – журналист, моралист и работохолик, Паоло – весел и безсъзнателен фотограф, и Клод – страхлив швейцарски графичен дизайнер въоръжен с видеокамера, купена от пазара в Кабул. Това пътешествие ще промени живота им завинаги.
Прожекцията част от съпътстващата програма на изложбата „The Heavens“ на Паоло Ууудс и Габриеле Галимберти, с куратори Надежда Павлова и Никола Михов. Филмът е в оригинални версия на френски и английски език с английски субтитри.
А програмата „Изправени пред войната“ припомня велики моменти от историята и говори за силата на връзката между миналото и настоящето, подчертавайки важността на опазването на мира и свободата. Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино