Класики с вечната Катрин Деньов на кино във Френския институт

Прожекциите продължават през целия април

Легендарната изпълнителка навърши 80 години миналата есен

Прожекции на шедьоври в зала „Славейков“

Специална селекция през месец април 

От „Дневна красавица“ до „Жената на президента“

Една от най-големите европейски звезди

„Вечната Катрин Деньов“ се казва поредицата с прожекции на класики, с която Френският институт ще зарадва ценителите през април. Програмата ще започне на 5 април в зала „Славейков“ в София от 18:30 часа с мюзикъла „Шербургските чадъри“ на Жак Деми, останал емблематичен за редица поколения, с мелодии композирани от Мишел Льогран. Ретроспективата продължава на 6 април от 19 часа с абсолютния шедьовър „Дневна красавица“ на испанския режисьор и виртуоз на сюрреалистичния спектакъл Луис Бунюел, в който актрисата, в разцвета на красотата си, интерпретира ролята на своенравна жена с лоша репутация.

На 12 април от 18:30 ч., „Последното метро“ на Франсоа Трюфо събира за пръв път актрисата с Жерар Депардийо. С този филм те завоюват десет отличия Сезар, между които наградата за най-добра актриса за Катрин Деньов.

На 13 април от 19:00 ч. Френският институт представя „Индокитай“ на Режис Варние – митичен филм разказващ романтична история на фона на исторически събития, който ни отвежда в далечните земи на колонизирания Индокитай. За изиграването на тази независима, силна, но и чувствителна роля, Катрин Деньов е отличена с втори Сезар за най-добра актриса през 1993.
Следващата седмица, на 19 и 20 април, специалната месечна програма с два по-близки до съвремието филма. „Сбогом на нощта“, осми филм на Тешине с нейно участие, насочващ вниманието ни към ислямската радикализация, и „Истината“ – първият филм на френски език на японския режисьор Хирокадзу Корееда, който тя озарява в компанията на Жулиет Бинош.
И накрая, най-последният ѝ филм, комедията „Жената на президента“ на Леа Доменак, в който актрисата се подвизава в тайорите на Бернадет Ширак, чийто прожекции бяха изцяло разпродадени на премиерата в България през ноември миналата година, на Френския филмов фестивал-Киномания.

От митичните ѝ дебюти до съвременните ѝ проекти, тази поредица от филми проследява кариерата на една актриса, която винаги е била влюбена в киното. Открай време тя е едновременно навсякъде. По булевардите, на кориците на списанията, в киносалоните и по телевизията, при Гарел или Бери. Вездесъщият талант, който Катрин Деньов тъй щедро раздава, продължава да радва зрители от няколко поколения по цялата планета.

Една от кралиците на френските филми от 60-те и 70-те, тя обединява екранен аристократизъм и еротичен магнетизъм - след над 130 роли Катрин все още няма намерение да позволи за нея да се говори само в минало време.

В личен план Деньов има сключен един законен брак - с лондонския фотограф Дейвид Бейли /1965-1972/. Преди това преживява страстна връзка с режисьора Роже Вадим, от когото е синът ѝ Кристиан Вадим. През 1971, когато все още официално е съпруга на Дейвид Бейли, среща Марчело Мастрояни. От него ражда дъщеря си Киара Мастрояни. От двете си деца има общо пет внука. Катрин Деньов е съжителствала също с режисьора Хю Джонсън. Бурната ѝ връзка с Жерар Депардийо продължава десет години, а през следващите седем актрисата се свързва с журналиста Пиер Лескюр.

„Хората си мислят, че я познават и знаят много за нея, но това изобщо не е така. В нея живеят две жени и на двете не им харесва да бъдат Катрин Деньов. Забавно е да се работи с нея. Понякога е твърде директна и може да ти каже нещо неприятно, но това не е толкова важно. Важното е, че тя има силно присъствие. Невероятна е! Тя е стопроцентова жена и това е много приятно“, казва за нея Депардйио. А Франко Неро изрича: Във филма „Тристана” на Луис Бунюел има сцена, в която Катрин Деньов стои гола до прозореца и гледа към младеж на площада, който също гледа към нея с надеждата да я види без дрехи. В този миг камерата фокусира върху лицето ѝ. Това бе най-секси кадърът, който съм виждал, без да всъщност да показва нищо. Винаги ще помня такива сцени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино