Клаудия Шейнбаум е на път да стане първата жена президент на Мексико

Клаудия Шейнбаум е на път да спечели убедителна победа, за да стане първата жена президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и напускащ лидер Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните помогна за нейния триумф, съобщава Reuters.

Най-малко пет екзитпола показаха, че Шейнбаум, учен по климата и бивш кмет на Мексико Сити, печели президентството, като социологът Parametria прогнозира убедителни 56% от гласовете за кандидата на управляващата партия MORENA. Parametria прогнозира, че опозиционният кандидат Xochitl Galvez ще вземе 30% от гласовете.

Временните резултати се процеждат и показват, че Шейнбаум води с 59% от гласовете, срещу 29% за Галвес, с 5% от всички преброени гласове. Галвес не призна и каза на привържениците си да бъдат търпеливи за официалните резултати.

Предстоящата победа за Шейнбаум е важна стъпка за Мексико, страна, известна със своята мачо култура и дом на второто по големина римокатолическо население в света, което от години налага по-традиционни ценности и роли за жените.

Шейнбаум ще бъде първата жена, спечелила общи избори в САЩ, Мексико или Канада.

„Никога не съм си представяла, че един ден ще гласувам за жена“, каза 87-годишната Еделмира Монтиел, поддръжник на Шейнбаум в най-малкия мексикански щат Тласкала.

„Преди дори не можехме да гласуваме, а когато можехте, беше да гласувате за човека, за когото съпругът ви ви е казал да гласувате. Слава Богу, че това се промени и аз трябва да го живея“, добави Монтиел.

Пред Шейнбаум предстои сложен път. Тя трябва да балансира между обещанията за увеличаване на обществените социални политики, докато наследява огромен бюджетен дефицит и нисък икономически растеж.

Тя обеща да подобри сигурността, но даде малко подробности и изборите, най-насилствените в съвременната история на Мексико с 38 убити кандидати, засилиха огромните проблеми със сигурността. Много анализатори казват, че организираните престъпни групи са разширили и задълбочили влиянието си по време на мандата на Лопес Обрадор.

Гласуването в неделя беше помрачено и от убийството на двама души в избирателни секции в щата Пуебла. Повече хора са били убити - над 185 000 - по време на мандата на Лопес Обрадор, отколкото по време на която и да е друга администрация в съвременната история на Мексико, въпреки че нивото на убийствата постепенно намалява.

„Освен ако тя не се ангажира да направи променящо играта ниво на инвестиции в подобряването на полицията и намаляването на безнаказаността, Шейнбаум вероятно ще се бори да постигне значително подобрение в общите нива на сигурност“, каза Натаниел Париш Фланери, независим анализатор на политическия риск в Латинска Америка.

Управляващата партия MORENA също обяви своя кандидат за победител в надпреварата за кмет на Мексико Сити , един от най-важните постове в страната, въпреки че опозицията оспори това и твърди, че нейният собствен кандидат е спечелил надпреварата.

Изглежда също, че МОРЕНА ще има обикновено мнозинство в Конгреса, според лидера на партията Марио Делгадо, което не достига мнозинство от две трети, което би позволило на партията да прокара конституционни реформи без подкрепата на опозицията.

Сред предизвикателствата пред новия президент ще бъдат напрегнатите преговори със Съединените щати относно огромните потоци от заминаващи за САЩ мигранти, пресичащи Мексико, и сътрудничеството в областта на сигурността по отношение на трафика на наркотици във време, когато епидемията от фентанил в САЩ бушува.

Мексиканските власти очакват тези преговори да бъдат по-трудни, ако президентството на САЩ бъде спечелено от Доналд Тръмп през ноември. Тръмп обеща да наложи 100% мита върху китайските автомобили, произведени в Мексико, и каза, че ще мобилизира специални сили за борба с картелите.

У дома следващият президент ще бъде натоварен със задачата да се справи с недостига на електричество и вода и да примами производителите да се преместят като част от близката тенденция, при която компаниите преместват веригите за доставки по-близо до основните си пазари.

Победителят в изборите също ще трябва да се бори какво да прави с Pemex, държавния петролен гигант, който претърпя спад в производството от две десетилетия и тъне в дългове.

„Не може просто да има безкрайна яма, в която влагате публични пари и компанията никога да не е печеливша“, каза Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs. „Те трябва да преосмислят бизнес модела на Pemex.“

Шейнбаум обеща да разшири социалните програми, въпреки че Мексико има голям дефицит тази година и бавен растеж на БВП от едва 1,5%, очакван от централната банка през следващата година.

Лопес Обрадор надвисна над кампанията , опитвайки се да превърне гласуването в референдум в своята политическа програма. Шейнбаум отхвърли твърденията на опозицията, че ще бъде "марионетка" на Лопес Обрадор, въпреки че обеща да продължи много от неговите политики, включително тези, които помогнаха на най-бедните в Мексико.

Политическият анализатор Вири Риос каза, че смята, че сексизмът стои зад критиките, че Шейнбаум ще бъде марионетка.

„Не е за вярване, че хората не могат да повярват, че тя ще взема собствени решения и мисля, че това има много общо с факта, че тя е жена“, каза тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят