Клаудия Шифър - Шифърът на красотата

Клаудия Шифър, този подарък от природата за човешките сетива, отпразнува своя половинвековен юбилей със синя рокля, сочна торта и точно послание: “Красотата няма възраст!”. От нейната уста тези думи звучат като закон. На 50 години германският супермодел, пленил въобръжението на милиони по цялата земя, продължава да бъде подвижен празник - висока, стройна, стегната, руса и бяла женска магия.

“Остаряването ми носи повече увереност. Може да бъдеш красив и да изглеждаш млад на всяка възраст. Модната индустрия все повече осъзнава това и вече е наясно, че трябва да се обръща към всички поколения”, каза Клаудия на рождения си ден.

Нейната стремителна кариера към върха започва през 1987-а, когато е на 17 години. Почти веднага става ясно, че тя е родена да бъде супермодел. Нейната европейска красота напомня за ранните години на Бриджит Бардо. Клаудия е блонди бомба с интелект. Искала е да учи право и да тръгне по адвокатските стъпки на своя татко, но е забелязана от модни агенти в дискотека в Дюселдорф. “Първоначално си помислих, че е шега и предложих на тези скаути за модната индустрия да се ориентират към моята приятелка, която смятах за много по-подходяща. Но те искаха мен и след няколко седмици се озовах в Париж на снимки, а останалото е история”, разказва Шифър.

Клаудия не тръгва по парти пътя на повечето модели от онази епоха. Тя е дисциплиниран професионалист и успява да влезе под кожата на Карл Лагерфелд, който започва да я учи на основните уроци в света на модата. “Карл ми помогна да осъзная силата на увереността и на това да бъда себе си. Той беше един от най-могъщите хора в модната индустрия и беше нереално да чуя точно от него думите “Ти си избраната”. Неговото одобрение ме превърна в друг човек - тогава още се ориентирах и си стъпвах на краката”, спомня си Клаудия.

Тя покорява света на красотата и изгрява на над 1000 корици на списания - световен рекорд за модел. Това е доказателство за нейното професионално дълголетие. Зад него се крие стратегическо осмисляне и бизнес ум. Тя избягва среднощните партита след модните ревюта, потопени в шампанско и лесно достъпни стимуланти. Шифър винаги е знаела какво иска и е била наясно, че се изисква стоманена воля, за да не изгори бързо в тази свирепа и конкурентна среда. Има дългосрочен план и го изпълнява, печели репутация на желязна професионалистка, на която може да се разчита.

Шифър е била лице и тяло на най-скъпите кампании за най-престижните марки. Тя е олицетворението на идеята за супермодел и една от най-разпознаваемите и обсъждани знаменитости на 90-те. Има връзка с илюзиониста Дейвид Копърфийлд, захранила колосално количество заглавия в светските колонки.

В продължение на четвърт век активна кариера нейната красота прекосява граници и езикови бариери, украсява страници и публични пространства. “В пика на славата си се чувствах като рок звезда, трудно стигах до колата си, въпреки бодигардове, които ми проправяха път. Феновете се натискаха да се снимат с нас. Имахме охрана на всяко ревю. Въпреки това, понякога, след връщането ми от подиума в гримьорната, установявах, че бельото ми е изчезнало”, спомня си Шифър.

Преди 18 години се събира с британския режисьор и продуцент Матю Вон, с когото е и до днес. Двамата имат три деца - син на име Каспар и две дъщери - Клементин и Косима. Ролята на майка и съпруга не отнема от грациозната аура на деветдесетарски супермодел, която винаги ще придружава Шифър. Тя продължава да вдъхновява от височината на своите 180 сантиметра. Клаудия е чиста европейска класа.

Любовта на живота ми

Гордея се с моята съпруга и майка на трите ни деца. Клаудия е любовта на живота ми - винаги ще съм благодарен, че съдбата ни срещна. Тя осмисля живота ми и ме вдъхновява творчески. Когато започнахме да се срещаме тя ми сподели, че идва от голямо семейство и винаги е искала деца, но преди връзката с мен постоянно е работила. Двамата заедно си създадохме цял един нов свят и в него сме страхотен екип.

Матю Вон, режисьор и продуцент

Вдъхновение за милиони момичета

Не знам дали има жена, интересуваща се от мода, която да не изпитва възхищение към постиженията на Клаудия Шифър. Тя е вдъхновение за милиони момичета - не само за тези като мен, които също са тръгнали по нейния път и са нагазили в света на професионалното моделство. Когато се запознах с нея усетих невероятна енергия и сила. Това е жена на място, коятхо знае какво иска от живота.

Кара Делевин, модел и актриса

Тя носи естетическата магия на 90-те

Клаудия Шифър е един от безспорните символи на епохата на супермоделите, започнала в края на 80-те, но процъфтяла през 90-те. Тя носи естетическата магия на това десетилетие. Хората виждат блясъка, успеха и четат за рекордните рекламни договори. Но зад тях се крие военна дисциплина и изключително здрава психика. Да си част от елита на модната индустрия през 90-те е като да плуваш, заобиколен от акули, които само чакат удобен момент да си откъснат парче месо от теб.

Брет Истън Елис, писател

Филмовите роли на модната богиня

Красотата на Клаудия Шифър изпълва кадрите и на доста филмови и телевизионни заглавия. През 1994-а прави своя екранен дебют в семейната комедия с Маколи Кълкин “Ричи Рич”, където играе личната фитнес инструкорка главния герой. През 1997-а тя партнира на имена от тежката актьорска категория като Денис Хопър и Матю Модийн в “Затъмнението”. Шифър вдига естетическото ниво и на филми като “Черно и бяло”, “Приятели и любомници”, “Зулендър”, “В преследване” и “Живот без Дик”. Тя е била редовен гост на всички рейтингови вечерни програми в телевизията и се е появявала в някои от най-популярните музикални клипове, сред които “Say It Isn't So” на Джон Бон джоуви, излязъл преди точно 20 години.

Коментари

Задължително поле