Климатичните промени удвоили снеговалежите в Аляска

Количеството на снеговалежите в планинските райони на Аляска се е увеличило двойно след средата на 19-и век, когато започва индустриалната революция. Това е свидетелство за съществената роля на климатичните промени в регионалните валежи, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Валежите са достигнали безпрецедентно високи нива от минимум 1200 години със средни стойности от 5 метра годишно в сравнение с около 2,5 метра годишно в периода между 1600 и 1840 г., показва изследване на американски учени от колежа "Дартмут", университета на Мейн и университета на Ню Хампшър

"Първоначално бяхме шокирани, когато установихме до каква степен са се увеличили снеговалежите. За да сме сигурни в резултатите, трябваше да ги проверяваме отново и отново", коментира Ерих Остерберг от изследователския екип от колежа "Дартмут". Според него и колегите му, затоплящите се тропически океани подхранват по-интензивни снеговалежи в Аляска, подсилвайки ориентирания в северна посока по-топъл и влажен въздух.

Учените отдавна са стигнали до заключението, че въглеродният диоксид и други парникови емисии подхранват глобалното затопляне и са свързани с наводнения, суши и по-чести и силни бури. Едва наскоро обаче специалистите започнаха да описват подробно как климатичните промени влияят върху регионалните валежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука