Клиника на открито кани великотърновци в парк „Марно поле”

Ще се проведат безплатни изследвания за хронични незаразни болести

За пета поредна година, в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, в град Велико Търново ще се проведе пролетният етап на „Клиника на открито“. Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести-сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване. Освен това ще бъдат отбелязани Международния ден на сестринството – 12 май, Световния ден на хипертонията – 17 май, Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май.

Целта на инициативата е чрез направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други.

В четири импровизирани „кабинета”, студенти от Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна и експерти от РЗИ – Велико Търново ще осъществяват: измерване на кръвна захар; измерване на кръвно налягане; изследване на дишането със спирометър; консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН; измерване на ръст и телесна маса, определяне на ИТМ; разпространение на здравно-образователни материали.

Проявата е на 16 май в парк „Марно поле” – гр. Велико Търново от 10:30 ч. до 13:00 ч. на алеята към ДНА.

Организатори на инициативата са Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция – Велико Търново и Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони