Клинтън поведе с 2:1, но получи по-малко гласове

Хилъри Клинтън гласува в компанията на съпруга си и 42-ри президент на САЩ Бил Клинтън (в гръб).

По традиция Обама започна деня с баскетбол

Символично или не Хилъри Клинтън първа от двамата претенденти за Белия дом пусна бюлетина във вчерашния вот в САЩ. Съпровождана от съпруга си Бил Клинтън, претендентката на демократите за US президент гласува рано сутринта в избирателна секция в Чапакуа, щата Ню Йорк, където е семейният им дом.

“Толкова съм щастлива, аз съм невероятно щастлива”, обяви усмихната Хилъри пред група от около 150 свои привърженици. Тя им сподели, че е изпитала “най-смиреното чувство”, гласувайки за себе си. “Знам колко отговорност носи това, знам колко много хора разчитат на изхода от тези избори и колко много означава той за нашата страна”, каза Хилъри.

Опонентът й от Републиканската партия Доналд Тръмп гласува няколко часа по-късно, заедно със съпругата си Мелания в Манхатън в Ню Йорк. “Ще видим какво ще се случи. Засега нещата изглеждат много добре. Ще бъде интересно”, каза пред събралите се Тръмп. По-рано в интервю за “Фокс нюз” той посочи, че ако не спечели, “за мен това ще е огромна загуба на време, енергия и пари”, като допълни, че е вложил над $100 млн. лични средства в кампанията си. По официални данни обаче сумата е по-малка - около $66 млн.

Първите преброени резултати показаха, че Клинтън бие в 2 населени места, а Тръмп - в едно. Става въпрос за гласуването в три малки селища в щата Ню Хемпшир - Диксвил Ноч, Милсфийлд и Хартс Локейшън, където вотът приключи малко след полунощ в понеделник. В Диксвил Ноч, с 8 регистрирани гласоподаватели, Хилъри победи с 4:2. Пак тя спечели и в Хартс Локейшън със 17 на 14 гласа. В Милсфийлд триумфира Тръмп с 16:4, като общият резултат от трите махали е 32:25 за него.

Настоящият президент Барак Обама, чийто втори и последен мандат изтича през януари, започна изборния ден традиционно - с игра на баскетбол, както на изборите през 2008 и през 2012 г. Обама е дал своя глас в настоящия вот в предварителното гласуване.

Освен за президент в САЩ вчера гласуваха за нов Конгрес, за всичките 435 членове на Камарата на представителите, за 34-ма нови сенатори (от общо 100), за губернатори на 12 щата, за 7 кметски поста и на още 154 референдума в 35 щата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка