Клинт Истууд - Американска легенда

На 87 години Клинт Истууд продължава да работи по престижни и амбициозни продукции като режисьор. Новият му проект е филм, който ще разкаже истинската история на американските военни на почивка в Европа, които обезвредиха ислямски терорист, въоръжен с автомат във влак между Амстердам и Париж през 2015-а. Истууд е поканил истинските герои да играят във филма със заглавие „15:17 to Paris“.

Легендарният Истууд обича подобни теми. Преди години той постигна своя най-голям комерсиален успех с мегахита “Американски снайпер”, посветен на живота на Крис Кайл, който стана рекордьор по убийства със снайпер по време на войната в Ирак. Клинт Истууд е майстор на качествено презентирания патриотизъм и героизъм без излишна сантименталност и лигава мелодрама.

“15:17 to Paris” обещава да зарадва феновете му и да ядоса про-ислямските, анти-западни настроени зрители. Историята ще покаже как на 21 август 2015 г. Алек Скарлатос и Спенсър Стоун, военнослужещи на почивка в Европа, и приятелят им от детинство Антъни Садлър се намесват в кризисната ситуация, когато въоръжен мароканец, открива огън с автомат във влака от Амстердам до Париж. Те успяват да го обезоръжат и стават прочути със своя героизъм.

Филмът е по едноименната книга на американците, написана съвместно с Джефри Стърн. Той ще разкаже за приятелството на тримата и ще даде контекст на драматичната ситуация във влака.

Историята е перфектна за великан в киното като Истууд. Той е могъщ авторитет и е най-възрастния представител на холивудския елит, който все още прави големи филми на най-високо ниво. Предишният му филм също беше история за истински героизъм - биографичен поглед към американския самолетен пилот Челси Салънбъргър-Съли. Летецът става известен с това, че през 2009-а успя да приземи повреден след сблъсък с прелитащи птици във въздуха пътнически самолет по река Хъдсън до Ню Йорк и да спаси положението без жертви и ранени. Съли се превърна в модерен герой, а за ролята му Истууд избра точния човек - Том Ханкс.

Истууд е един от живите символи на американския триумф – участник в корейската война, актьор, режисьор, музикант, политик, активист, филантроп, носител на четири награди “Оскар” и баща на осем деца от пет различни жени.

Като актьор Истууд е най-известен с ролите си на мълчалив мачо в уестърни и екшън филми, през 60-те, 70-те и 80-те години. Ролите на Мъжът без име в доларовата трилогия на Серджо Леоне и образа на Мръсния Хари от едноименната полицейска поредица превърнаха Клинт в идеал за корав и безкомпромисен мъж, който прави нещата по свой начин и винаги успява да доминира всяка опасна ситуация, в която попадне.

Клинт Истууд е роден на 31 май 1930 г. в семейството на Клинтън Истууд старши, работник в стоманодобивната промишленост и мигриращ работник, и Маргарет Рут Истууд (по баща Ранър), работничка във фабрика. Той има английско, шотландско, холандско и ирландско потекло. Израства в “протестантски дом от средната класа” и се мести заедно с баща си, който заема различни работни места из Западния бряг.

След като постига успехи като актьор той решава да се пробва зад камерата и с годините става един от най-уважаваните режисьори сред холивудските звезди. В началото на 90-те постига най-големия си триумф с ревизионисткия уестърн “Непростимо”, който печели “Оскар”-и за най-добър филм и режисура и подпечатва репутацията на Истууд за майстор на качественото кино.

 

Не бяга от политиката

Клинт Истууд е регистриран републиканец от 1951 г. и подкрепя Ричард Никсън в президентската кампания от 1968г. Той описва себе си като либертарианец, а философията си: “Всеки трябва да остави другия намира.” Преди години Истууд е избран за кмет на малкото градче Кармел, Калифорния и по време на двугодишния си мандат завършва моста Heartbreak и Bird. През 2001 г. е назначен от губернатора на Калифорния Грей Дейвис в Калифорнийската щатска комисия за паркове и отдих. През 2004 г. е преназначен от губернатора Арнолд Шварценегер, когото подкрепя в изборите през 2003 и 2006 г.

 

За него

Един от най-важните хора в Холивуд

Истууд е жива легенда, това го знаят всички. Този човек е направил толкова много за киното и като актьор и като режисьор, та даже и като композитор на филмова музика. Разностранен талант, ренесансова личност. Един от най-важните играчи в Холивуд, в целия равзлекателен бизнес. Клинт ми даде роля в “Непростимо” и това стана един от най-успешните ми образи и ми донесе много радост и награди.

Морган Фрийман, актьор

 

Голям като актьор, велик като режисьор

Клинт е един от много малкото актьори на високо ниво, които успяха да станат дори още по-велики режисьори. Дори много хора в кино бизнеса признават, че той е по-талантлив зад камерата, въпреки че повечето хора по света го познават като екшън и уестърн звезда от филмите на Леоне и тези за Мръсния Хари. Неговият режисьорски триумф “Непростимо” несъмнено е един от най-големите американски филми за последните 30 години. Желая му още много такива творчески моменти.

Стивън Спилбърг, режисьор

 

Винаги ще помня “Мостовете на Медисън”

Клинт е разкошен джентълмен и мъж на място с огромен талант и енергия, каквато не съм виждала в друг човек. Поради тази причина аз изобщо не се учудвам, че продължава да снима големи филми на 87 години. Работила съм с Клинт и имам преки впечатления от неговата страхотна личност. Винаги ще помня „Мостовете на Медисън“, който стана наистина чуден филм и остави прекрасни впечатления в екипа и зрителите, за щастие.

Мерил Стрийп, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети