„Клопка“ на Надежда Косева открива София филм фест

Кадри от филма “Клопка”

Европейска премиера след успеха в Сао Пауло

Една копродукция между България и Германия

Премиерата е на 13 март в Зала 1 на НДК

След Сао Пауло, новият филм на Надежда Косева “Клопка” ще има своята европейска премиера на откриването на 28-ия София Филм Фест на 13 март в зала 1 на НДК. Създаден като копродукция между България и Германия, проектът е представян в програмата на София Мийтингс, както и на пазарите в Сараево и Сан Себастиан.

Тази история ще срещне зрителите с един особен герой - Божека е чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави...

Надежда Косева създава “Клопка” по сценарий на Боян Папазов, като в главната роля е Александър Трифонов, обран и изключително силен в изпълнението си. Във филма ще видим още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Зад камерата е операторът Кирил Проданов, художник е Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит, за звука отговарят Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е дело на Нина Алтъпармакова.

Продуценти са Владимир Андреев (БЪРЪ Филм), Херберт Шверинг и Кристине Кяук (Койн Филм, Германия), с подкрепата на ИА Национален филмов център и в копродукция с БНТ. Майсторското водене на разказа и постепенното увеличаване на напрежението приковават зрителското внимание, а филмът поставя специални акценти - върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки ужасяващата невъзможност да се измъкнем от клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начинът, по който нехайството ни води към нейната гибел.

“Клопка” е вторият игрален филм на Надежда Косева. Нейната новела “Ритуалът” е част от омнибуса “Поколение: Изгубени и намерени”, с премиера на Берлинския фестивал през 2005 година. През 2009 късометражният ѝ филм “Омлет” печели почетен диплом на фестивала в Сънданс. През 2011 година игралният късометражен филмов разказ “Втори дубъл” получава специален диплом на журито на фестивала в Сараево. “Ирина” е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 международни награди след премиерата си във Варшава през 2018 година. Същата година Надежда основава “КиноКлас” и заедно със свои колеги преподава филмово изкуство на деца от цяла България. Филмът “Клопка” е една от двете български творби, които ще участват в Международния конкурс на 28-ия София Филм Фест в надпревара за Голямата награда “София - Град на киното”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино