Клошарят Любо обвинен за пожара в Пловдив (обзор)

Клошарят Любомир Данчев е арестуван за 72 часа, а окръжната прокуратура в Пловдив го привлече като обвиняем за умишлен палеж на бившия тютюнев склад на ул. „Екзарх Йосиф“ 13, собственост на „Р.И.П.А“ ООД и италиански бизнесмени.

От държавното обвинение посочват, че впоследствие огънят се разпрострял и върху други сгради на улиците „Иван Вазов“, „Капитан Андреев“ и „Г. М. Димитров“.

44-годишният мъж е без постоянен адрес. Той е „криминално проявен, многократно осъждан“. Данчев е разказал пред разследващите, че от дълги години обитава последния етаж на тютюневия склад на ъгъла на ул. „Екзарх Йосиф“ 13, но категорично отрича да има пръст в пожара. Той твърди, че по същото време бил в павилиона, в който работел, макар че официално се води трайно безработен, а огънят тръгнал от съседна стая на тази, която обитавал. Според твърденията на самия Любомир Данчев, наричан вече в Пловдив „Ван дер Любо“ (бел.авт. - като подпалвача на Райхстага) съквартиранти в тютюневия склад му били още няколко клошари. Той бил „наемателят“ с най-дълъг стаж, тъй като живеел на този адрес от 1979 г., когато останал кръгъл сирак.

Днес в Пловдив пристига главният прокурор Сотир Цацаров за работна среща с ръководството на окръжната прокуратура. На нея ще се набележат спешни мерки по разследването на случая.

По-рано през вчерашния ден мястото на пожара бе посетено от министърът на културата Вежди Рашидов. Той обеща, че съвсем скоро ще има стряскащи санкции за немарливите собственици на сгради, обявени за паметници на културата (виж карето).

„По закон собствениците са длъжни да се грижат за имота си. Съжалявам, че някои хора смятат, че когато се събори един паметник на културата, като падне или изгори, това им дава основание да си построят каквото си искат на негово място. Ще се научат да си възстановяват сградите“, каза още министърът на културата, докато гледаше останките от тютюневия склад, собственост през миналия век на Димитър Кудоглу. Рашидов изрази искреното си притеснение от унищожаването на красивите сгради във виенски стил, които са част от облика на Стария Пловдив.

Обещанието е на министър Рашидов:

Увеличават два пъти глобите

Събарянето на склада на ул. „Одрин“ 8 в началото на март тази година е дало повод на юристите на Министерството на културата за поправки в закона и предприемане на драстични мерки срещу подобни действия.

„Защото 30 000 лв. максимална санкция при милионни инвестиции са недостатъчни и дори смешни. Явно глобите не стряскат някои хора, които дори не си плащат наложените им санкции“, допълни Вежди Рашидов. Идеята е със законовите промени санкциите да се увеличат тройно - до 90 000 лева.

Фирма собственик настоява за бързо разследване

Фирмата собственик на склада, който се запали последен - „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД, разпространи съобщение до медиите във връзка с инцидента:

„Като собственик на един от засегнатите складове, намиращ се на бул. „Г. М. Димитров“ 29, ние сме силно обезпокоени от случващото се в Тютюневия град. От самото начало на пожара и през цялата вечер представители на компанията се бориха рамо до рамо с пожарникарите за потушаването на огъня. (...) Важно е да уточним, че сградата няма и не е имала статут на паметник на културата за разлика от другите три.“

Само фасадите защитени от закона?

Докато институциите правеха равносметка на щетите от пожара в събота, възникна въпрос, на който все още няма отговор - коя част от разрушените сгради е паметник на културата. Източници на „Труд“ обясниха, че има вариант само фасадите да са обект на опазване като недвижимо културно наследство. Според експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство това не е така, но само проверката ще покаже дали целите складове са защитени от закона, или само фасадите им.

Коментари

Задължително поле