Клошарят Любо от Пловдив иска оправдателна присъда

„Невинен съм”, декларира бездомникът, осъден на 4 години затвор за пожара в тютюневите складове и щети за над 11,7 млн.лв.

Клошарят Любомир Данчев поиска оправдателна присъда от Пловдивския Окръжен съд, пред който обжалва решението на Районния съд от 25 май 2017 г., което го прати за 4 години в затвора и му наложи глоба от 7000 лв. за палежа на складовете в Тютюневия град и причинени материални щети за над 11,7 млн.лв. Районен съд го призна за виновен за това, че макар и по непредпазливост, хвърляйки незагасени цигари в обитаваното от него помещение в един от складовете, той е предизвикал пожар, който за няколко часа обхвана и унищожи съседните 5 постройки.

„Невинен съм! И затова не искам присъдата да ми бъде намалена, а искам да бъда оправдан”, декларира пред окръжните магистрати бездомникът, наричан в града под тепетата Пловдивския Ван дер Любе по аналогия с обвинения за подпалването на Райхстага в Берлин холандски комунист Маринус ван дер Любе.

8pl4004-advokat-stefan-leva6kiАдвокатът на Любомир Данчев Стефан Левашки обжалва присъдата и също поиска,  клиентът му да бъде оправдан и освободен, като посочи, че няма нито едно доказателство, че именно той е причинил пожара. Стефан Левашки, който е председател на Пловдивската адвокатска колегия, коментира, че въпреки настояването му не е извършен следствен  експеримент, който да докаже, че една цигара, хвърлена в кошче,  не може да предизвика такъв огромен пожар. По тази причина той проявил инициатива и сам направил такъв експеримент на вилата си и макар че нямало как да пресъздаде същите условия като при пожара от август 2016 г., стигнал до заключението, че това е невъзможно.

Според прокуратурата  досъдебното и съдебното производство са водени образцово и бездомникът е единственият възможен извършител на палежа.  „Случаят доведе до такива щети, които едва ли някога ще се възстановят. Не оспорвам тежестта на деянието, а кой го е извършил. Остава тайна защо околните сгради не са се запалили, защо короните на дърветата не са обгорени, как се е запалил четвъртият склад, който е горял в най-далечната си точка. Няма нито едно пряко доказателство, че Любо е извършил това престъпление. Затова и пледирам за неговото пълно оправдаване", обърна се към съда Стефан Левашки. Окръжният прокурор Костадин Паскалев отхвърли обвиненията,  че държавното обвинение си е избрало удобен несретник и не е работело по други версии, изтъквайки, че са разпитани и други клошари, обитавали складовете. След като изслуша пледоариите на защитата и държавното обвинение, съдията по делото обяви, че ще се произнесе в едномесечния срок, в който трябва да го направи.

В Съдебната палата в Пловдив във вторник стана ясно,  че по случая с пожара на тютюневите складове е образувано второ досъдебно производство срещу неизвестен засега извършител. Разследващите проверяват кои лица от общинска администрация са проявили небрежност и безстопанственост и са допуснали складовете в Тютюневия град да се заселят от бездомници. „Очакваме резултатите от една голяма техническа експертиза и смятам, че до края на годината ще има резултат от това досъдебно производство”, заяви прокурор  Костадин Паскалев. Той се надява съдът да потвърди присъдата на Любомир Данчев, нанесъл непоправими щети на културното наследство на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право