Кметицата на „Младост“ рекетира инвеститори

Към 2050 г. 1/3 от българите ще живеят в столицата

Инвеститори се оплакват от кмета на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева заради блокирани и забавени строежи, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.„Не е нормално в модерен европейски град, да се държат папки по 4 месеца да хващат прах и хлебарки по бюрата. Ако искате да рекетирате инвеститорите може да си го кажете в прав текст“, се обърна Здравков към Иванчева.

Коментарът му идва по повод изразеното във фейсбук недоволство на Иванчева, че тя и жителите на „Младост“ не са запознати с проекта за Закон за устройство и застрояване на София. Той е внесен в Народното събрание от ГЕРБ, като промените са подкрепени от арх. Здравков и Столичната община. Според Иванчева новите текстове позволяват високо строителство в „Младост”.

„Трудно е да правя коментар на нейните изказвания, защото просто не мога да й следя всички глупости, които ръси. Законопроектът беше предложен на експерти и на всички, които искаха да дадат своите предложения. Препоръчвам на госпожата малко повече да чете, а по-малко да коментира и пише по фейсбук“, заяви Здравков.

Той присъства на конференция относно проекта „Визия за София“, в който трябва да се даде насока на развитието на града до 2050 г.

„София ще продължи да привлича хора от страната. Въпреки, че към 2050 г. България ще е намаляла до 6 млн. души, може би 1/4 или 1/3 от тях ще живеят в София“, обясни Здравков. Той подчерта, че предизвикателствата пред града са огромни. „Трябва да знаем в каква посока ще тръгне градът - ще позволим ли да се разпилява дисперсно или ще търсим потенциала му за развитие в рамките на компактния град. Трябва да отговорим и на предизвикателството как ще се привлекат младите хора, които ще продължат да поддържат ръста на брутния вътрешен продукт", каза Здравков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България