На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Кметица рисува легенди върху санирани блокове В градчето има 14 кооперации, колкото са синовете на Смеда - създателката на Смядово

Синът на Смеда – Борил, беше изрисуван през август тази година за по-малко от седмица. Снимки: Личен архив, община Смядово

Към 3000 лв. излиза всяка от рисунките, гаранцията за трайност на изображението е минимум 15 години

Малко Смядово е на път да преизпълни идеята на националното безплатно саниране – блоковете не само да са ремонтирани, уютни, топли, но и красиви, като художествени произведения. В градчето на двайсетина километра от Шумен фасадите на кооперациите една по една се сдобиват с уникални картини, каквито няма никъде другаде. Кметицата Иванка Петрова(ГЕРБ) и екипът й решили, че трябва да разкажат легендата за създаването на Смядово върху обновените панелки. За изкуството под открито небе плаща общината, макар че бюджетът й при население 6700 души, не е огромен. Местните я подкрепят, мнозина дори нямат търпение кога художниците ще стигнат и до техния блок.

Невероятно, но в Смядово има точно 14 блока, колкото са били и синовете на легендарната българка Смеда, смятана за създател на населеното място. Според вълнуващото предание, семейството на Смеда бягало по време на робството от Сливенско в търсене на спасение. Ятаган застигнал съпруга, а с децата си смелата красавица успяла да се добере до спокойни земи в полите на Ришкия предбалкан. Там започнали да обработват земята, създали населено място, а тя се зарекла да не допусне крак на поробител.

Затова управата решила, че санирането с финално изрисуване трябва да стартира с лика на Смеда. През октомври м.г. премиерът Бойко Борисов дойде за откриване на първата 7-етажна кооперация с легендарната жена. От съвсем скоро на втори блок сее ниви най-големият й син Борил. Неговите създатели са графити майсторите от пловдивското студио PyrotechnixCrew, на които кметството ще се довери за визията на всички кооперации. През септември творците започват и трети блок.

Художниците имат солиден опит, майстори са на исторически личности по сгради в страната, но в Смядово за първи път им се наложило да рисуват митични образи. Няма техни снимки и изображения, съществуват само във въображението на местните хора. И двете задачи са трудни, когато рисуваш Вазов, Ботев или Левски, рискът за неодобрение е огромен, ако не пресъздадеш поглед, брада… Огромно предизвикателство е и да уцелиш представите на хората за една митологема, признава координаторът в студиото Васил Киризиев. Художниците Димитър Механджийски и Васко Лалов обаче, се справили перфектно. За първи път при близо 20-метровата Смеда решили да работят с четки и фасадни бои, а не със спрейове. Нарисували я по снимката на красива смядовска девойка с типичната носия за региона. Още докато се трудели с вишката край блока, хората отдолу започнали да питат защо е толкова млада, давали съвети дори за шевиците по колана.

Това лято кметицата Петрова и заместникът й Иван Кюркчиев обяснили, че най-големият син Борил трябва да е превъплъщение на земеделец със замах, разгърден, с пояс, с крина в ръцете. Младите художници се чудили как точно изглежда крината. Веднага ги завели в читалището да им покажат, разказва кметицата. Синът трябвало да прилича на Смеда и задачата никак не била лесна. След като рисунката била готова, заваляли суперлативи. „Не е важно само санирането, много важно е, че се дава живот на тези сгради, любов към родното място и грижа за народната памет! Показвайте на „големите“ общини какво е грижа“, хвалят инициативата гости на града във фейсбук.

От пловдивското студио са категорични, че малките градове са много по-отворени за това изкуство от областните центрове. Сега имат заявки от още 6-7 населени места за разкрасяване на жилищни фасади. Но Смядово си остава уникален случай, защото тук и училището „Св. св. Кирил и Методий“ по желание на кмеството е изрисувано от графити артистите. Сюжетът „Дърво на познанието“ бил избран колективно.

Инициатор още миналата година срещу 1 юни бил младият шеф на общински отдел Калоян Киров. „Стреснах се, като чух графити, но после се оказа съвсем друго. И тогава възникна идеята и за блоковете, и тръгнаха нещата“, разказва кметицата.

Вече са избистрени образите на другите синове на Смеда. Ще има грънчар, мелничар, ножар, а един непременно ще води глиган или цяло стадо. Глиганът е символ на Смядово, той е в герба му, а в цялата страна, дори в световен мащаб се знае прочутата Смядовска луканка. В оригинала е влагано свинско месо от прочутата източно-балканска порода, която се отглежда тук. Още по време на соца глиган е красял виден блок в Смядово, така че символът скоро ще оживее, казват от кметството.

Единствените въпросителни са около санирането на блоковете, защото до момента градчето-първенец в областта е обновило шест. За всички останали са подадени документи още миналата година и общината е първа в списъка с 2022 сгради, които имат сключен договор за целево финансиране. Договорите със сдруженията на етажната собственост са подписани при условията за напълно безвъзмездно саниране, така че смядовчани са в очакване. В малката община се надяват да имат 100% обновени кооперации, а от кметството ще се погрижат за 100% изрисуване. Само разходите по Смеда поел шуменски строител, санирал първия блок. Към 3000 лв. излиза всяка от рисунките, но си струва. Гаранцията за трайност на изображението е минимум 15 години.

А гаранцията за бъдещето на Смядово е в младите му и инициативни хора, категорична е Петрова. Затова в кметството работи постоянен екип от специалисти, които сами пишат европроектите за обновлението на града и селата. За последните шест години са спечелени и вложени над 20 млн.лв. в инфраструктура и социални обекти.

Не мога да кажа, че Смядово е станало образцово, но се стремим към това и мисля, че така трябва да се работи“, казва кметицата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.