“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Кметовете искат от бъдещите депутати повече пари и реална децентрализация

Послание към кандидатите за депутати в следващото 44 Народно събрание ще отправят днес българските кметове. В документ, предложен за гласуване от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/, градоначалниците настояват да се извърши реална децентрализация на местната власт и на общините да се предоставят достатъчно финансови ресурси, за да изпълняват възложените им задачи. Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който е зам. председател на НСОРБ.

Днес на общото събрание на сдружението на общините в столицата Живков ще представи годишния доклад за участието на представителите на местната власт в Комитета на регионите в Брюксел. В подготвения за приемане проект за послание към бъдещите депутати се казва, че за общините вече става невъзможно да предоставят 80% от услугите за гражданите и бизнеса с 15% от националните ресурси.

“Местните власти не могат с 3 – 4 лв. местни данъци от всеки 100 лв събрани, да изпълняват наложената им роля на страничен наблюдател по същностни за европейските общини услуги като образование, обществен ред, бизнес среда и т.н. и да изпълняват ангажименти на централната власт с парите на хората от общините”, уточни Живков.

Той заяви, че общото събрание ще  настоява новото Народно събрание да направи така, че на общините да бъдат предоставени ресурси адекватни на отговорностите им и се проведе финансова децентрализация чрез четири стъпки: въвеждане на общински подоходен данък без увеличаване на общата данъчна тежест; разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи; равнопоставено финансиране на държавните и общинските пътища и подобряване на разпределителните механизми на трансферите от централния бюджет по общини.

Златко Живков е пети мандат кмет, а от 2007 г. е заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България. През същата година е избран и за член на Комитета на регионите в Европейския съюз, където продължава да работи и сега.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.