На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Кметовете искат от бъдещите депутати повече пари и реална децентрализация

Послание към кандидатите за депутати в следващото 44 Народно събрание ще отправят днес българските кметове. В документ, предложен за гласуване от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/, градоначалниците настояват да се извърши реална децентрализация на местната власт и на общините да се предоставят достатъчно финансови ресурси, за да изпълняват възложените им задачи. Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който е зам. председател на НСОРБ.

Днес на общото събрание на сдружението на общините в столицата Живков ще представи годишния доклад за участието на представителите на местната власт в Комитета на регионите в Брюксел. В подготвения за приемане проект за послание към бъдещите депутати се казва, че за общините вече става невъзможно да предоставят 80% от услугите за гражданите и бизнеса с 15% от националните ресурси.

„Местните власти не могат с 3 – 4 лв. местни данъци от всеки 100 лв събрани, да изпълняват наложената им роля на страничен наблюдател по същностни за европейските общини услуги като образование, обществен ред, бизнес среда и т.н. и да изпълняват ангажименти на централната власт с парите на хората от общините“, уточни Живков.

Той заяви, че общото събрание ще  настоява новото Народно събрание да направи така, че на общините да бъдат предоставени ресурси адекватни на отговорностите им и се проведе финансова децентрализация чрез четири стъпки: въвеждане на общински подоходен данък без увеличаване на общата данъчна тежест; разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи; равнопоставено финансиране на държавните и общинските пътища и подобряване на разпределителните механизми на трансферите от централния бюджет по общини.

Златко Живков е пети мандат кмет, а от 2007 г. е заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България. През същата година е избран и за член на Комитета на регионите в Европейския съюз, където продължава да работи и сега.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.