В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Кметовете искат от бъдещите депутати децентрализация в четири стъпки

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров (в средата) даде съвместна пресконференция с председателя на здравната парламентарна комисия д-р Дариткова и заместникът й доц. Кючуков след заседание на комисията по здравеопазване на НСОРБ в Търговище.

Послание към кандидатите за депутати в следващото 44 Народно събрание ще отправят днес българските кметове. В документ, предложен за гласуване от Националното сдружение на общините в Р България /НСОРБ/, градоначалниците настояват да се извърши реална децентрализация на местната власт и на общините да се предоставят достатъчно финансови ресурси, за да изпълняват възложените им задачи. Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който е зам. председател на НСОРБ.

Днес на общото събрание на сдружението на общините в столицата Живков ще представи годишния доклад за участието на представителите на местната власт в Комитета на регионите в Брюксел. В подготвения за приемане проект за послание към бъдещите депутати се казва, че за общините вече става невъзможно да предоставят 80% от услугите за гражданите и бизнеса с 15% от националните ресурси. Местните власти не могат с 3 – 4 лв. местни данъци от всеки 100 лв събрани, да изпълняват наложената им роля на страничен наблюдател по същностни за европейските общини услуги като образование, обществен ред, бизнес среда и т.н. и да изпълняват ангажименти на централната власт с парите на хората от общините, уточни Живков.

Той заяви, че общото събрание ще  настоява новото Народно събрание да направи така, че на общините да бъдат предоставени ресурси адекватни на отговорностите им и се проведе финансова децентрализация чрез четири стъпки. Те са  въвеждане на общински подоходен данък без увеличаване на общата данъчна тежест; разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи; равнопоставено финансиране на държавните и общинските пътища и подобряване на разпределителните механизми на трансферите от централния бюджет по общини.

Златко Живков е пети мандат кмет, а от 2007 г. е заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България. През същата година е избран и за член на Комитета на регионите в Европейския съюз, където продължава да работи и сега.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.