Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата

В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Кметовете на поповските села Козица и Ковачевец вдигнаха по тревога пожарникарите, за да смъкват от гнезда щъркели, за чието състояние се разтревожили, след като птиците стояли обледени и измръзнали. С помощта на подемник във вторник дежурните екипи са стигнали до гнездата, но птиците отлетели, разказаха кметовете.

В Ковачевец се притеснили за два щъркела в гнездо, но при спасителната акция те показали, че са жизнени. Местните са благодарни, че е валял сняг, а не леден дъжд, който застрашавал пернатите им съселяни, които пристигнали миналата седмица. „Сега обикаляме трите гнезда в селото, за да ги наглеждаме. Купих дребна безсолна копърка и разпръскваме около стълбовете, за да им помагаме да оцелеят. Сутринта имаше по снега следи от щъркелите, значи са намерили храната. Надвечер пак ще им сложим. То и котки и кучета сигурно ще се почерпят, но пак ще слагаме”, каза кметът Николай Николаев. Около селото имало още гнезда. По нивите преброили над 30 щъркела. Засега не се налагало да ги прибират в къщите, но местните били в готовност за спасителни операции, каза кметът.

Колегата му в село Козица Хасан Хайрола също е организирал наблюдение над техните пернати гости. И той викнал пожарната, но щъркелът, който във вторник давал признаци на измръзване, отлетял при вдигане на стълбата до гнездото. После се завърнал и сега от кметството го наблюдават час през час.

Коментари

Задължително поле