Кметове от Бургаска област обявиха в 8 общини снежна ваканция, петима пациенти на хемодиализа ще нощуват в бургаската УМБАЛ

Снимка: Архив

Кметове на общини от Бургаска област обявиха днес, 28.02.2018 г., за неучебен ден за всички училища от общините Айтос, Бургас, Камено, Несебър, Поморие, Руен, Созопол и Средец.

Няма да учат и учениците от ОУ "Христо Ботев", с. Ново Паничарево, община Приморско със заповед на кмета на общината, съобщиха от РУО-Бургас.

Неучебен ден е и за възпитаниците на ОУ "Христо Ботев", с. Екзарх Антимово, ОУ "Христо Ботев", с. Кликач и НУ "Христо Ботев", с. Соколово, община Карнобат със заповед на кмета на общината.

На 01.03.2018 г. и 02.03.2018 г. ще бъде неучебен ден за всички училища от община Малко Търново, Поморие и Карнобат.

Петима души на хемодиализа ще останат днес да нощуват в бургаската болница. Те живеят в отдалечени населени места и не може да се гарантира прибирането им у дома.

Въпреки усложнената зимна обстановка УМБАЛ Бургас успя да осигури навременен транспорт за всички свои пациенти на хемодиализа, за да стигнат до здравното заведение. Тези пациенти задължително ползват линейка на болницата, която ги взима и връща по домовете им преди и след приключването на процедурата.

Отделението по хемодиализа обслужва 130 души, които живеят в десетки населени места в общините Бургас, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Айтос, Руен, Камено. Най-трудно шофьорите стигат до селата в Община Руен, които са по-близо до Шумен, отколкото до Бургас. 8 автомобила обслужват болните на хемодиализа. Нито един не е високопроходим.

Всеки от автомобилите се движи като маршрутка – събира пациентите по определен маршрут и ги вози до болницата, а след приключването на диализата ги връща обратно.

Има и ситуации, в които е нужно повече разбиране от страна на болните. Такъв е примерът с пациентка на хемодиализа, която отишла на гости на дъщеря си в с. Дебелт и линейката трябва да я вземе оттам. Пътят до Дебелт е чист само до центъра, но жената е отказала да измине стотина метра до центъра, а настоявала шофьорът да кара по непочистената улица до къщата й. Без да приеме, че той може да затъне в преспите и да застраши живота на всички останали пациенти, които вози.

„Направили сме всичко възможно, за да осигурим достъп до хемодиализа в тази екстремна обстановка, молим пациентите за разбиране и съобразяване със ситуацията“, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

В останалите отделения на болницата ситуацията е спокойна, намаляват и хората, които търсят помощта на медиците заради травми от падане. От началото на снеговалежа през Спешно отделение са преминали близо 30 души със счупвания и контузии, като днес са само 2-ма.

Коментари

Задължително поле