Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Кметове от Търновско поискаха законодателни промени

Сдружението на кметовете и кметските наместници от Великотърновска област поискаха от народни представители от региона да бъдат направени законодателни промени. Управниците на малките населени места в понеделник организираха работнасреща в областната администрация като поканиха народните представители. Кметовете поискаха да им бъде дадена законова възможност да налагат глоби за административно нарушение по фиш и с квитанция. Предложиха да бъдат отпускани повече пари за поддръжката на третокласната републиканска пътна мрежа. Първенците настояват за изработване на специален статут на кметовете и кметските наместници, както и промяна в Закона за административно-териториалното устройство, с която прагът за образуване на кметство от 350 жители  да стане отново 100 жители по постоянен адрес.
Депутатите от региона пък обясниха, че измененията в исканите закони може да станат след

съгласуване с Националното сдружение на общините в Република България. Народните избраници се ангажираха заедно да лобират за по-голям бюджет догодина за поддържането и ремонта на третокласната републиканска пътна мрежа в област Велико Търново. Дебатът по изборните промени бе отложен заради настоящата кандидатпрезидентска кампания.

„Видима е разликата в поддръжката на републиканската пътна мрежа. Причините са две-или средствата са малко, или лошо управление на тези средства. Този проблем обаче го наблюдаваме вече 10 г и картината е все една и съща“, обясни кметът на великотърновското село Ново село Христо Христов, който е и председател на Областното сдружение на кметовете. То бе учредено на 5 октомври във Велико Търново.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов призова народните представители от региона да изготвят и отстояват обща позиция за повече средства за третокласните пътища. Състоянието на тази част от републиканската пътна мрежа бе основна тема на работна среща между кметове и кметски наместници от цялата област с депутати, избрани от Великотърновски многомандатен избирателен район.

„Обединете усилията си и при обсъжданията в комисиите отстоявайте позиция за по-голям бюджет, с който да оперира Областното пътно управление през 2017 г.”, обърна се Даниел Панов към народните представители.

Домакин на срещата бе областният управител проф. Пенчо Пенчев. От новосформираното Сдружение на кметовете и кметските наместници в област Велико Търново поискаха местните управници да могат да налагат глоби с фиш за административни нарушения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за опазване на околната среда.
Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов посъветва колегите си да напишат мотивирано предложение до НСОРБ.

„На тази база ще създадем обща позиция в полза на всички общини, която да е за законодателни изменения. По този модел работим по цялостна концепция за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация”, подчерта Даниел Панов.

Становище изготвят и от Националната асоциация на председателите на общинските съвети /НАПОС/.

Промяна в прага за образуване на кметства според Закона за административно-териториалното устройство и промени в Наказателния кодекс, които да защитят кметовете и кметските наместници при личностни посегателства срещу тях бяха други от обсъжданите въпроси. Съветът към местните управници бе да оформят предложенията си мотивирано и да ги внесат до НСОРБ и до народните представители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.