Кметове от Търновско поискаха законодателни промени

Сдружението на кметовете и кметските наместници от Великотърновска област поискаха от народни представители от региона да бъдат направени законодателни промени. Управниците на малките населени места в понеделник организираха работнасреща в областната администрация като поканиха народните представители. Кметовете поискаха да им бъде дадена законова възможност да налагат глоби за административно нарушение по фиш и с квитанция. Предложиха да бъдат отпускани повече пари за поддръжката на третокласната републиканска пътна мрежа. Първенците настояват за изработване на специален статут на кметовете и кметските наместници, както и промяна в Закона за административно-териториалното устройство, с която прагът за образуване на кметство от 350 жители  да стане отново 100 жители по постоянен адрес.

Депутатите от региона пък обясниха, че измененията в исканите закони може да станат след

съгласуване с Националното сдружение на общините в Република България. Народните избраници се ангажираха заедно да лобират за по-голям бюджет догодина за поддържането и ремонта на третокласната републиканска пътна мрежа в област Велико Търново. Дебатът по изборните промени бе отложен заради настоящата кандидатпрезидентска кампания.

"Видима е разликата в поддръжката на републиканската пътна мрежа. Причините са две-или средствата са малко, или лошо управление на тези средства. Този проблем обаче го наблюдаваме вече 10 г и картината е все една и съща", обясни кметът на великотърновското село Ново село Христо Христов, който е и председател на Областното сдружение на кметовете. То бе учредено на 5 октомври във Велико Търново.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов призова народните представители от региона да изготвят и отстояват обща позиция за повече средства за третокласните пътища. Състоянието на тази част от републиканската пътна мрежа бе основна тема на работна среща между кметове и кметски наместници от цялата област с депутати, избрани от Великотърновски многомандатен избирателен район.

„Обединете усилията си и при обсъжданията в комисиите отстоявайте позиция за по-голям бюджет, с който да оперира Областното пътно управление през 2017 г.”, обърна се Даниел Панов към народните представители.

Домакин на срещата бе областният управител проф. Пенчо Пенчев. От новосформираното Сдружение на кметовете и кметските наместници в област Велико Търново поискаха местните управници да могат да налагат глоби с фиш за административни нарушения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за опазване на околната среда.

Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов посъветва колегите си да напишат мотивирано предложение до НСОРБ.

„На тази база ще създадем обща позиция в полза на всички общини, която да е за законодателни изменения. По този модел работим по цялостна концепция за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация”, подчерта Даниел Панов.

Становище изготвят и от Националната асоциация на председателите на общинските съвети /НАПОС/.

Промяна в прага за образуване на кметства според Закона за административно-териториалното устройство и промени в Наказателния кодекс, които да защитят кметовете и кметските наместници при личностни посегателства срещу тях бяха други от обсъжданите въпроси. Съветът към местните управници бе да оформят предложенията си мотивирано и да ги внесат до НСОРБ и до народните представители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България