Кметската завера застава пред спецсъда

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха преместени в затвора в Сливен. Снимка Пламен Стоименов

Експертиза показва дали Десислава Иванчева може да остане в затвора в Сливен

Делото ще гледа съдия Иво Хинов

Специализираният наказателен съд е насрочил за днес първото заседание срещу отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров. Тримата са обвинени в корупционна схема за поискан 500 000 евро подкуп и получени 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписка по негово искане да строи в “Младост”.

Разследването по случая започна с ареста на тримата с белязани банкноти на 17 април в центъра на София, продължи няколко месеца и приключи с внесен преди две седмици обвинителен акт. По делото са събрани както свидетелски показания, така и доказателства със специални разузнавателни средства. Сред доказателствата на прокуратурата са и обясненията на Петко Дюлгеров, който е посредничил за уговаряне на сумите и е провеждал срещи с Ваклин.

На заседанието днес състав с председател Иво Хинов трябва да реши дали да започне разглеждането на процеса по същество, или има пропуски и неясноти в обвинителния акт, което ще доведе до връщането му на прокуратурата за отстраняването им. Освен това съдът ще разгледа и искането на Иванчева да излезе от затвора в Сливен, където с Биляна Петрова се намират в момента. Молбата й за по-лека мярка трябваше да се гледа преди няколко дни, но съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която да установи какво е здравословното състояние на Иванчева и дали то позволява да остане зад решетките на затвора. До момента и тримата обвинени няколко пъти искаха от съда по-леки мерки, но спецмагистратите отказваха.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право